Syftet med diplomatiska kontakter är att minska risken för missförstånd. Då kan t ex onödiga krig undvikas. Ju uppriktigare samtal, desto bättre. Allierade måste kunna tala uppriktigt med varandra i förvissning om att fienden/motparten inte får reda på allt som sägs. Annars skulle samtalen upphöra. En allierad saknar då möjlighet att t ex framför synpunkter på en annan allierads vansinniga planer. Bristande information leder till vansinniga beslut, som leder till ökade konflikter.

Det är viktigt att fienden hålls ovetande om vad som sägs! Nu har USA fört uppriktiga samtal med olika ambassader. Det är bra. Dom måste få säga vad dom verkligen tycker. Att nu avslöja vad som sagts i förtrolighet leder till att samtalen i fortsättningen blir mindre uppriktiga, med ökad risk för misstag och åtföljande onödiga konflikter.

Ett samtal som inte är uppriktigt är inte värt namnet! När två överväger ett krig så minskar risken för krig. När två överväger en vansinnig åtgärd så minskar risken för att den blir verklighet. Sen är det sekundärt om man snackar ”skit” om en tredje part! Det hör till bara. Vi gör det alla och skall inte kräva att diplomater eller nationer gör annorlunda.

Samtidigt tycker jag, som de flesta andra, att det är kul att maktens män ertappas med brallorna nere och att det är intressant att ta del av cynismerna. Men det ändrar inte de långsiktiga negativa konsekvenserna för diplomatin.

Jag har förståelse för att Wikileaks avslöjar övergrepp på oskyldiga civila. Det fyller ett gott syfte. Däremot vill jag att USA går hårt åt dom skyldiga och där vill jag inte veta av Wikileaks avslöjanden! Jag bryr mig i princip inte om skyldigas rättigheter, så länge vi pratar om terrorister etc! Bara oskyldigas!

Den som inbillar sig att politiker någonsin varit ärliga är helt jävla dum i hövvet! Dom har aldrig varit det och kommer aldrig att bli det! Tro mig, Reinfeldt, Sahlin m fl har sagt horribla saker som skulle få nackhåren att resa sig på er. Tro inte för ett ögonblick att dom är ärligare än amerikanska politiker!

Avslöjanden av diplomatiska samtal fyller ingen god funktion såvitt jag kan se! Kan någon se att de fyller en god funktion? Kan Wikileaks visa att avslöjandena gör världen bättre och tryggare? Vassego!

Avslöjanden är inget självändamål! Om konsekvenserna blir skadliga så har Wikileaks handlat fel! Jag tror att här har dom handlat fel!

Att nationer missförstår varandra pga bristande uppriktighet är farligt! Världen blir instabilare!

Jag har inget emot konflikter och krig per se. Så länge de är välgrundade! Vi måste alla vara emot krig grundade på missförstånd och felaktig information! Uppriktiga samtal minimerar den risken!

Jag tror dessutom att de flesta omdömen som fällts (och avslöjats) om olika politiska ledare väsentligen är helt korrekta.

SVD Tidning försvarar diplomatläcka  Clinton beordrade spionage. Utfärdade direktiv om spionage på höga FN-tjänstemän och politiker. Putin beskrivs som ”Alfahanne”  Cyberattack mot Wikileaks  Attack timmar innan publicering. Sajten nere.  ”Historien skrivs om”  USA kontaktar allierade Jan Eliasson efter Wikileaks avslöjanden: ”Några amerikanska diplomater mår väl inte så bra i dag”.   tt Wikileaks terroriststämplas En kontroversiell sanningssägare   Bildt: USA kontaktade UD Wikileaks släpper nya dokument. ”Inte bra”.”Historien skrivs om”   USA kontaktar allierade  Statsvetare försvarar Urban Ahlin (S). Menar att diplomatrapporter ofta blir fall för tolkning. S bad USA om PR-hjälp. Positiv till Afghanistaninsatser kort tid före rödgrön uppgörelse. Bankjätte föll på Wikileaks-oro USA:s största bank. Rykte: Är Wikileaks nästa mål. ”Nervös jul för Wall Street” Andreas Cervenka: Finans- krisfiler en given skandal. Misstänks för våldtäkt i Sverige. Julian Assange efterlyses nu, efter Interpols inrådan, över  

DN Hundratals Sverige- dokument i ny läcka Kim Jong-Il ”blekfet gammal snubbe”   ”Diplomati ska inte vara rent skvaller” Utrikesminister Carl Bildt:  USA-diplomater spionerade. Missiler från Nordkorea till Iran. Fatah erbjöds Gaza. Berlusconi

AB USA hånar världens toppledare  Pekas ut som ond, galen och blekfet  Wolfgang Hansson: Det här kan föra länder närmare krig Inte längre bara pinsamt

EXP   http://www.expressen.se/nyheter/1.2232405/819-punkter-om-sverige  http://www.expressen.se/nyheter/1.2232483/tidning-forsvarar-diplomatlackan  http://www.expressen.se/kronikorer/1.2232471/mats-larsson-nu-hurrar-kina-och-alla-varldens-diktaturer  http://www.expressen.se/nyheter/1.2232278/sa-hanar-usa-varldens-ledare  http://www.expressen.se/nyheter/1.2232267/diplomater-skulle-spionera-pa-ban-ki-moon

About these ads