Så länge Ingvar Kamprad agerar i enlighet med lagen så bör han i princip inte kritiseras. Särskilt med tanke på all skatt han redan betalt till vårt land under ett halvt sekel! Varje år betalar IKEA många miljarder i svensk skatt!

Sen tillkommer all goodwill han sprider för Sverige! Varje gång han öppnar munnen gör han fin reklam för Sverige! Han är för mig lika svensk som Dalahästen, oavsett var han bor eller skattar. IKEA har nytta av sin svenska image, liksom Sverige gynnas av IKEA! Det är väl det optimala, en symbios där båda vinner, eller hur?

Jag anser Uppdrag Granskning vara ett fantastiskt program och såg med intresse på deras senaste avslöjande, om IKEAs miljarder (länk längst ner). Kan dock inte säga att jag upprördes! Snarare gladdes jag åt att mannen inte var så korkad att han gett bort sitt livsverk!

Dom flesta har väl sett utskällningen av den gode journalisten. Journalisten gjorde säkert ett fint och seriöst arbete, så det är inte fråga om det! Men jag tror att Ingvar, helt korrekt, uppfattade det hela som ett angrepp på hans person. Och han gav prov på dom egenskaper vi gillar mest: förmågan att visa känslor och oförmågan att ta skit,  rövslicka och göra sig till!

Jag kan föreställa mig att han upplevde det som en småaktig häxjakt, på en man som gjort mer för landet än någon annan (även om han inte tänkte just så) ! Hade journalisten bara publicerat uppgifterna så hade det inte hänt något, men trycker han upp det i ansiktet på Ingvar får han räkna med en reaktion! IKEAs framgångar beror på att Ingvar är just Ingvar! Han besitter egenskaper nödvändiga för att bygga världsföretag! Till dom egenskaperna hör inte rövslickeri.

Jag säger inte att IKEA inte får granskas! Bara att granskningen inte förminskar Ingvar Kamprads storhet som människa och entreprenör!

Vi vet alla att journalister gärna mörkar politiskt inkorrekta fakta och därigenom bedrar svenska folket! Men dom hoppar gärna på den som gjort mest för Sverige de senaste 100 åren! Hur berättigat är det?

Hans lagliga skatteplanering och imageskapande är ett icke-problem! Jag skulle föredra att journalister ägnade sig åt verkliga problem!

Han har inte stulit sin förmögenhet, eller spekulerat på börsen! Han har skapat i klassisk entreprenöranda! Jag har sett alla program om Ingvar Kamprad, t om jobbat på Ikea en kortare tid (helgjobb under grundskolan) och jag gillar den mannen!

Sen har vi Kamprads ungdomliga nazistsympatier. Det var inte så märkvärdigt som det låter. Alla vet att jag är en frenetisk nazistmotståndare! Men att på 30-talet tro på nazismen, i skuggan av den stora depressionen, och demokratiernas misslyckande, är inte så märkvärdigt som det låter. Notera att Per Albin Hanssons regering införde kravet att judarnas pass skall stämplas med ”J” och att dom instiftade Rasbiologiska institutet. Jag tror att varken Kamprad eller regeringen var intresserade av någon judeutrotning. Jag tror inte dom ens föreställde sig något sådant. Senare har Kamprad och dom flesta andra tydligt tagit avstånd från nazismen. Jag tycker det är rimligt att ta honom på hans ord! Han har inte gjort en fluga förnär och hade även judiska vänner.

Inget ont om Kungen, men i rättvisans namn bör vi jämföra: Han har bara parasiterat på svenska skattebetalare. Klipper snören då och då. Barnen lever ett jetsetliv utan att familjen gjort sig förtjänta av ett öre! Vi skattebetalare har gjort familjen till mångmiljonärer och alla tävlar om deras gunst genom smicker och inställsamhet! Jämför med Kamprad! Vem har ärligt förtjänat sina pengar?

Om han nu överdriver sin ”dumhet” så är det väl ändå ganska svenskt! Det bör vi vara stolta över! Vi gillar ju inte precis när folk skryter så vi borde applådera när folk gör motsatsen! Eller har vi problem med det också? Självklart är mannen ett geni! Har Ingvar Kamprad ljugit så har han gjort det för attgynna företaget IKEA! Det är ju det han lever för! Det är vita lögner i så fall och dom är OK! Politikerna ljuger dagligen, men med svarta lögner! Om han framställer sig själv i ett visst skimmer så gör han inte det av elakhet, utan i den mån han har en baktanke, så är det naturligtvis för att gynna IKEA. Är det fy skam? Jag har svårt att se det.

Hade Ingvar dansat efter vår pipa hade IKEA inte existerat idag!

Jag tycker det hade varit trist om Ingvar inte ägde sitt livsverk! Han förtjänar det! Vad han säger om ägandet är sekundärt! Med tanke på all den skatt han betalar årligen så unnar jag honom att skatteplanera! Vad Ingvar Kamprad gjort och fortfarande gör för Sverige är mer än nog!

Den av oss som gjort 1 % av vad Ingvar gjort för Sverige kan kasta den första stenen!

Uppdrag granskning om IKEA

Uppdrag granskning reaktionen 

Ingvar Kamprad intervju 1991

r ?  d t t t u ? e r       d g a a t r d l     r  n ”    ”   ”        g  p t r t a a d

About these ads