Ifall ett svart hål växer till sig i jorden

Funderade lite på vad som egentligen skulle hända ifall ett svart hål växte till sig i jorden.

Ifall man tänker sig en radie från jordens centrum till jordytan så skulle drygt hälften utgöras av fast (rött) och flytande järn (orange). Resten skulle väsentligen bestå av den berghårda manteln (brunt och gult).
Även på ganska nära avstånd utövar små SH (svarta hål) ingen större dragningskraft, så länge det inte är verklig närkontakt. Dvs ett SH med massan av ett höghus har ingen dragningskraft att prata om på t ex en meters avstånd! Däremot allt som kommer tätt intill skulle obönhörligen sugas in. Så intim närkontakt är en förutsättning för att det lilla SH skall kunna suga åt sig materia från omgivningen!

Det lilla SH kommer först att fara fram och tillbaka genom jordklotet i en pendlande rörelse för att till sist slå sig till ro mitt i järnkärnan. Där skulle den likt en magnet suga tag i närmaste materien, absorbera det, och sen ”näste man till rakning”! Jag gissar att den i en utåtgående spiralrörelse skulle käka sig igenom hela järnkärnan.

Allt flytande järn skulle därefter lägga sig i centrum , med det SH i mitten. Där skulle den sörpla i sig det flytande järnet tills det tog slut.

Men sen borde något intressant inträffa.
Det SH borde stanna kvar i centrum av jordklotet och sakna all närkontakt med den omgivande berghårda manteln. Och med tanke på att det SH ”bara” skulle ha massan av fast och flytande järnkärna så utövar den en dragningskraft på den omgivande manteln som är klart under 1g (dragningskraften på jordytan). Den skulle utöva exakt samma dragningskraft på manteln som den gjorde redan tidigare (utan det SH), men utan den stödjande funktion den då hade. Den skulle omöjligen kunna påverka manteln om den är stabil.

Så länge det SH stannade kvar där vore den helt ofarlig för oss. Vad skulle kunna förmå den att komma i närkontakt med manteln då? Som jag ser det endast centrifugalkraften (pga jordens rörlelse runt solen) och månens tidvattenkrafter. Men jag tror inte det skulle ge någon påverkan av praktisk betydelse.

Resonemanget förutsätter förstås att jorden väsentligen är beskaffad enligt bilden och att manteln är stabil nog att klara sig bra utan det centrala järnet som stöd.

Jag frågar mig närmast vad som är felet med resonemanget. För något sådant borde inte missas av vetenskapsmännen.

Dec 2008: Har fått uppgifter om att lower mantle inte är så fast som den förefaller i bilden. Om den då skulle kollapsa ifall kärnan försvann i ett svart hål, ja då är det katastrof!
Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: