D-day eller Stalingrad: Vad avgjorde andra väldskriget?

Det råder ingen som helst tvekan om saken att Stalingrad avgjorde världskriget! Den som tror annat är okunnig! Sovjet vände ensamt Hitlers krigslycka. Efter detta kollossala nederlag, moraliskt och militärt,  visste hela världen att det bara var en tidsfråga innan nazisterna skulle förlora kriget.

Länge bad Sovjet dom allierade att öppna en andra front i väst, men det tog lång tid innan man till sist gjorde det. Sovjet fick ta enorma förluster innan man lyckades slå tillbaka nazisterna.

Det sovjetiska folket tvingades genomhärda otroliga umbäranden för att till sist besegra fienden vid det avgörande slaget vid Stalingrad! Efter Stalingrad vissta alla hur kriget skulle sluta!

D-dagen i Normandie avlastade ryssarna, men kriget var redan avgjort! Det handlade mer om att ge nazisterna nådaskottet! Så är det med det! Vi borde verkligen vara tacksamma för ryssarnas enorma uppoffring! Vi slapp att själva lyda under det nazistiska oket! Att komma så lindrigt undan var inget vi förtjänade, vi som i hög grad stod på Hitlers sida så länge kriget gick hans väg!

Hela världen är skyldiga Sovjetunionen ett STORT TACK för dess fantastiska insats att besegra Nazi-Tyskland!!!
Advertisements

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. rfffrfrfrf
  Dec 01, 2015 @ 10:56:41

  hej hitler

  Svara

 2. rfffrfrfrf
  Dec 01, 2015 @ 10:55:09

  hi

  Svara

 3. Lövet
  Dec 06, 2010 @ 10:37:12

  I slaget om Stalingrad (13. September 1942 – 2. Februari 1943) dog 700.000 soldater på båda sidorna, därav 150.000 tyska soldater (6:e armen bestod av 850.000), 230.000 tyska soldater omringades och 108.000 togs tillfånga. Under D-Day dog 10.000 av invasionsstyrkans 175.000 soldater (de tyska styrkorna i förskansning uppgick till 10.000). 37,000 allierade soldater dog under slaget om Normandie. Med andra ord är D-Days dignitet, annat än den rent symboliska, en fis i rymden jämfört med den halva miljon soldater som strök med på Sovjetsidan i Stalingrad.

  Nu är det emellertid så att D-Day var en kort och intensiv framstöt mot en relativt oförberedd motståndare.

  65% av samtliga dödade soldater på den allierade sidan under andra världskriget tillhörde Sovjetarmén. 23% China, 2% tillhörde UK och 2% USA.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Dec 06, 2010 @ 12:06:24

   Utan att överdriva kan vi konstatera att med Stalingrad var Tysklands öde beseglat. Den tyska krigsmaskinen hade fått sig en avgörande moralisk knäck! Fr om Sovjets seger i Stalingrad var Tyskland uträknade. Det var den avgörande knocken! Tysken vacklade!

   På dagen D slog sen övriga allierade ner den redan vacklande och uträknade motståndaren! Det betydde inte att Tyskland saknade militära resurser, snarare att det för alla var uppenbart att resurserna inte räckte till för att vinna kriget, tvärtom var det uppenbart att Tyskland skulle förlora kriget.

   Stauffenberg och övriga 20 juli-konspiratörer var ”sekundanter” som ville kasta in handduken innan deras boxare (Tyskland) blev slagen till döds i ringen. Hitler ville dock gå matchen ut, vinna eller dö!

   Dagen D, då utdelades den slutliga knocken bara! Men matchens utgång var klar redan efter Stalingrad!

   Det betyder inte att D-dagen var betydelselös! Bara att uppgiften var simpel jämfört med den Sovjet löste!

   Dom allierade som offrade sina liv Dagen D gjorde en helt nödvändig insats. Vad jag reagerat mot är att Sovjet inte fått det fulla erkännandet det förtjänade! Och att D-dagen ofta framställts som det avgörande, vilket förstås är en helt felaktig historieskrivning!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: