Acta kapitalförvaltning: småsparare lurade på miljonbelopp!

(bilden: Jan Karlsson, Actas Sverige-chef)

Representanter från Acta kapitalförvaltning kartlade systematiskt äldre svenskar med förmögenheter över 100.000 kr. Många av dessa fick sedan inbjudan till diverse evenemang där de lurades skriva på skuldavtal. Självklart visste dom inte om att det var ett låneavtal dom skrev under, de blev försäkrade om motsatsen.
Actas rådgivare fick i uppdrag att mörka lånet från Kaupthing och Lehman Brothers.Totalt lurades 4000 svenskar. Många av spararna förlorade dels allt sitt sparade kapital och blev samtidigt skuldsatta till mycket höga belopp. Ett exempel: Margareta 65, lurades att satsa 700.000 i deras ”säkra” fonder. Resultatet blev att hon dels förlorade sina 700.000 och dels satt med ett lån på 1.1 miljoner kr!!!

Systematiskt blåsning av äldre småsparare!

Man kan då fråga sig hur någon kan svindla pensionärer på detta sätt. Men si, det är fel fråga! Den rätta frågan är hur någon kan LÅTA BLI att lura dom! För vi vet ju alla att det blir ju inga straff, och avkastningen är mycket god!!!

Så varför låter nu folk bli att lura äldre på detta vis? Varför sker det inte ännu oftare? Dels vet de flesta inte hur de skall göra, dels har de flesta svenskar en svaghet: moral!

Man skulle få en minskning av dessa brott ifall straffen mångdubblades. Stora ekonomiska brott måste få straffskalor på 10-30 år, som i USA! Den som lurar av den stackars pensionären sitt livs besparingar skall i förväg veta att det inte är värt det! Straffet 20 års fängelse är för tufft!

Men så länge straffen är löjligt låga i förhållande till miljonvinsten så kommer detta aldrig att ta slut! Det lönar sig att ta straffet!

Många av offrena för svindlerierna har fått sitt livs besparingar gå upp i rök! Svinen bör få ett straff som avspeglar detta. Straffet borde bli, men blir inte hårt! Att stjäla 100 kr anses grövre än att svindla miljoner!Gud vad jag längtar efter att bli kontaktad av någon idiotisk fondförvaltare! Det vore bara så jävla skönt att på plats såga dom längs fotknölarna, helst inför en samlad publik, ställa de där avgörande frågorna, se förbi deras billiga dimridåer! En sann njutning! För självklart har jag ekonomisk utbildning också!

http://www.e24.se/branscher/bankfinans/artikel_1105829.e24#articlecomments
http://www.e24.se/branscher/bankfinans/artikel_1062195.e24
http://www.dagensps.se/artiklar/2009/02/09/50321991/index.xml?referred_from=/nyhetsbrev/ps-morgon-kvall/2009/02/09/71425842/index.xml
Advertisements

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Finns en chans?
  Feb 17, 2010 @ 16:22:21

  Ni som haft bekymmer med ACTA. Dags att ta ställning:

  http://www.grupptalanmotacta.se/

  Gå även med i Facebook gruppen och visa vårt gemensamma missnöje!

  http://www.facebook.com/group.php?gid=307524529763

  Svara

  • Anonym
   Mar 07, 2010 @ 12:27:41

   Jag känner mig grundlurad av Acta och väldigt besviken på ARN’s beslut! Jag hade redan bestämt mig att ansluta mig i grupptalan mot Acta men ARN’s beslut fick mig att tveka igen. I skrivandes stund våndas jag om jag ska godkänna Actas 40% eller orka driva saken vidare med grupptalan.
   Det är inte många timmar kvar då beslutet måste fattas senast imorgon, mån 8 mars kl 10.00!
   Hjälp någon!
   Hade tänkt att få litet tillskott till pensionen men där rök dom drömmarna! I stället för att ev. gå i pension i förtid så ser det ut att jag får jobba så länge jag orkar. (Nu 61).

   Svara

 2. bernt
  Feb 17, 2010 @ 11:10:41

  Tagit del av kommentarer rörande Actas valutaobligationer. Nu har Actas svar kommit. Det innebär att spararen får betala 60 % av skulden till Kaupthing (förutom insats och ränta som betalades direkt) utan att Acta tar något annat ansvar för sina kunder. Dessutom avsäger sig Acta att utreda ev klagomål innan kunden tagit ställning till ”erbjudandet”. Det är sannerligen en skandal. Finns det inte möjlighet att tillsammans göra en grupptalan mot Acta eller blir vi alla bundna av erbjudandet? Det finns tydligen ingen botten för Actas girighet och likgiltighet för sitt bedrägliga agerande när man sålde in sina ”garantiplaceringar”.
  Kan någon tala om vad som kan göras för att få till stånd en rättvis granskning.

  Svara

 3. gerry löfgren
  Feb 01, 2010 @ 13:33:19

  kan ingen se till att det händer nått med dom där acta mäniskorna,hur länge ska dom få hålla på?

  Svara

 4. Anonym
  Nov 28, 2009 @ 12:19:49

  Du skriver att du har ekonomisk utbildning, men du verkar inte fatta någonting av vad som hänt i världsekonomin de senaste 18 månaderna. Det är INTE Actas fel att Lehman Brothers ansökt om konkursskydd.

  Och ett till tips, dags för dig att inse att allt som skrivs i tidningar och media ej nödvändigtvis behöver vara absolut sanning. Exempelvis i det exempel du tar upp om Margareta 65 år, så stämmer inte en siffra.

  Actas kunder har inte förlorat en enda krona i den placering du syftar på som har Lehman Brothers som emittent för den underliggande obligationen. Acta sitter i förhandlingar med den isländska staten för att ta ur kunderna ur placeringen på ett så bra sätt som möjligt. Tyvärr tar det lång tid då det handlar om stora summor pengar och det är mycket juridik och byråkrati inkopplat, men det visste du säkert redan du som har en ekonomisk utbildning

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Nov 28, 2009 @ 12:46:39

   Jag klagade inte på att Acta förlorade pengar per se. Utan på att småspararna (enligt tidningarna) vilseleddes, så att de inte förstod att dom tog ett lån.
   Jag kan inte ifrågasätta allt som skrivs utan skäl för detta. Jag är inte intresserad av att skriva något felaktigt. Så ifall du vill göra någon rättelse så kan jag lägga in den i inlägget.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: