Amerikanska finanskrisen

Amerikanska staten skall nu tillskjuta ytterligare 100 miljarder dollar för att få igång ekonomin. Massor med människor har förlorat hus och hem pga att bankerna har svindlat bort pengar utan säkerheter.
Bankerna har (pga bonussystem) systematiskt givit bostadskrediter till arbetslösa och en massa andra som inte haft en chans att betala av lånen. Dessutom lurades folk att ta bostadslån till låga räntor. Men det ingen nämnde var att räntan efter ett tag skulle stiga till löjligt höga nivåer! Dessa subprime-lån är vad som avses med ”toxic assets”!
Det är väl rätt uppenbart vem som misskött sig! Dessa krediter har i sin tur sålts vidare i flera led. Ingen vill förstås låna ut pengar till någon som ej kan betala tillbaks (läs: har ”toxic assets”), och ingen vet riktigt var dessa finns i andra bolag. Och som grädde på moset så har huspriserna sjunket med uppemot 50% och arbetslösheten stigit!Finansinstituten har misskött sig mycket grovt! Men ändå lär dessa få majoriteten av statsbidragen!

De som gjort fel får alltså stöd medan vanligt folk vräks. För självklart kommer bidragstagande låneföretag att kräva in pengar från husägare som ej klarar sina avbetalningar. Det har pratats om att statsbidragen skall ge folk en chans att behålla sina hem, men det tror jag först på när jag ser det. Väldigt många har redan tvingats flytta.

Min önskan är helt klart att inkompetenta företag SKALL gå i konkurs i USA eller Sverige! Statsbidrag är av ondo, och strider helt mot kapitalismens anda och teori! Ifall bankerna vet att de inte får någon hjälp så lär de skärpa till sig! Annars inte! När bankerna får statliga bidrag trots misskötsel så skadar det samhällsmoralen, hela ekonomin och blir jävligt dyrt för skattebetalarna. Pengarna borde istället använts för sjukvård, skolor etc!
Vi behöver inga gökungar i ekonomin!
rapport
arbetslösheten
Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: