Dyslexi-rektor en tidningsanka!

brain

Läs först hans artikel nedan (kursivt)


MYNDIGHETSSVERIGE

Det har sagts av många före mig men kan upprepas ännu en gång: Sverige är fantastiskt! Har vi ett problem, eller snarare tycker massmedia att vi har ett problem, så vips inrättas en myndighet för att uppfylla bruttonationallyckan. Myndighetens befattningshavare vill genast göra sitt bästa, profilera sin myndighet och göra den oumbärlig. På regional nivå tar man efter och inrättar en stab av konsulenter som på samma sätt skall försvara sin existens. Ibland blir det någon mix av statlig, regional och självutnämnd myndighet. Exempel på det senare är föreningar och råd som bildas kring alla, efter 80-talet uppfunna, handikapp som allergier, Asberger, Damp, ADHD, anorexi, dyslexi, dyskalkyli, oral galvanism, anal magnetism… endast fantasin sätter gränser.

Vem skall man tro på?

En god vän som arbetar som rektor på en lågstadieskola i Västergötland berättade att hon först fick besök av en hörselkonsulent som beordrade henne att sätta upp textilier i lokalerna för att underlätta för hörselskadade elever. Efter att ha tagit ett skamgrepp på sin slimmade budget inköptes textilier och sattes upp enligt de krav som tjänstemannen ställt. Hon trodde därmed att skolan skulle få arbetsro. Efter någon månad dyker en ny konsulent upp, han var allergikonsulent och gjorde sin ”inspektion” av lokalerna. Han blev mäkta irriterad för att skolan hade textilier i lokalerna. De var ett stort allergihot och han irriterades över personalens oförstånd och tanklöshet. Han beordrade att alla textilier skulle ryckas ner med det snaraste. När rektorn föreslog att de två herrarna skulle prata med varandra och komma överens hur man ville ha det slog de bara ifrån sig och tyckte inte att det var deras uppgift.

Svininfluensan

Myndigheterna har bestämt att den sk. svininfluensan skall benämnas ”Den nya influensan” som om det var en ny och välkommen gäst i den svenska folkgemenskapen. Om denna influensa blir den stora pandemiövning som staten har tänkt sig eller ”det bidde en fingertutta” det återstår att se. En statlig myndighet har emellertid uppmanat svenska folket att införskaffa handsprit och ”sprita sig” för att inte överföra bakterierna via handkontakt. Trots att handspriten tog slut direkt på Apoteken, svenska folket är lydigt, så kom det fram handsprit i dagligvaruhandeln, ja till och med på gubbadagiset Claes Olssons. Alla var därmed trygga och lyckliga när man uppfyllt myndighetens vilja.

Aja baja!

Som en ståndaktig tennsoldat dyker nästa statliga myndighet upp. En statlig brandmyndighet som varnar för handspriten. Den är brandfarlig….så här kan vi inte ha det! Så nu ställs du inför ett val av två statliga myndigheter. Vill du bli smittad och duka under i influensan eller vill du brinna upp väl insmord i handsprit? Förresten…vågar jag att använda mitt munsköljningsmedel som jag lockades att köpa efter att ha sett reklamen i Lets Dance? Om det skulle bli någon gnistbildning när jag gnisslar tänder över någon statlig myndighet så kan det ju bli kremering i förtid.


Min ”dom”

Så snett man kan hamna när man inte kollar upp fakta! Meningen med diagnoserna var sannolikt ett olycksfall, i ett i övrigt skitkul kåseri! En lyckad drift med vår överbeskyddande trygghetsnarkomani. Och myndigheterna tycks faktiskt växa som svampar ur jorden, var och en med sitt eget trygghetskoncept.

Men jag själv anser att alla diagnoser han nämnde är verkliga och välmotiverade diagnoser, förutom anal magnetism. Och oral galvanism kan jag varken säga bu eller bä om för jag saknar kunskap om detta. Men egentligen borde han helt undvikit att nämna diagnoserna i ett skämtsamt sammanhang, för dom hör inte hemma där! Dels kan det missförstås av okunniga och dels kan drabbade och anhöriga ta illa åt sig, med all rätt!

Nu tar Vellinge kommun ”med skärpa” avstånd från ”uttalandena”. Själv tycker jag som sagt att ett klargörande från Gerts sida är tillräckligt. Men jag kan föreställa mig att Gert tycker sig inte behöva be om ursäkt för en detalj i ett kåseri. Hur många gjorde som jag, dömde utan att ens ha läst artikeln?

Enligt min mening är detta en tidnings-anka! Av en enda mening, i ett kåseri, görs en stor sak. Sant, den meningen borde inte skrivits, men det är ju ett rent minimalt fel, kunde knappt gjorts mindre. Men utan en ”dementi”, ja då får vi väl bränna honom på bål.

länk till originalartikeln


Detta skrev jag innan jag läst hans artikel!

Rektorn Gert Åkesson på Sundsgymnasiet i Vellinge förlöjligar en hel del diagnoser, bl a dyslexi och anorexi. Man bör ju orientera sig lite om det man kritiserar först eller hur? Men vad gäller anal magnetism, ja då tvingas jag vika mig, motvilligt!

Hur går det ihop att en gymnasierektor är fientlig till kunskap och vetenskap? Inte så bra! Här har ni den kvinnliga hjärnan (kanske inte helt vetenskapligt).

DYSLEXI

Hjärnans olika områden har olika specialfunktioner. T ex är något område specialiserat på att känna igen ansikten, andra på att tala, vissa på att uppfatta tal osv. Kartläggningen av alla dessa områden har främst skett genom att man testat personer som skadat resp. område. Då ser man vilken funktion som fallit bort. Så var olika funktioner sitter i hjärnan är väl kartlagt! En annan sak att vissa funktioner kan övertas av andra områden ibland.

Ungefär 5-10% av oss är dyslektiker. Dom har ju mycket svårt att läsa skriven text, däremot inga problem med det talade språket.

Och dyslexi påverkar inte intelligensen alls! Intelligensen sitter i frontalloben (pannan). Dom har inga problem med inlärningen, bara inläsningen! T ex skall dessa personer ha haft dyslexi: Albert Einstein, Thomas Edison, Alexander Graham Bell, Michael Faraday. Idel ädel genier!

Det finns olika förklaringsmodeller,  men är sannolikt en defekt i den del av hjärnans språkcentrum som hanterar det skrivna ordet.  I vilket fall som helst så är diagnosen  så tydlig och handikappande att det är rent  löjligt att hävda att det är en ”påhittad diagnos”! Det vet nog alla med en dyslektiker i familjen.

ANOREXI

Vad gäller anorexi så är det ett farligt tillstånd för de drabbade, kan ju leda till döden om det går för långt. Så det måste tas på allvar! Man har dock fått rätt bra kläm på behandlingen. Är framförallt ett tonårsproblem, främst bland flickor. Orsakerna är oklara, men det är övergående.

ALLMÄNT

Utan diagnos, ingen behandling. Varför skall du behandla något som inte är en skada, sjukdom? Det är viktigt att det vi behöver behandla ges en diagnos så att behandling verkligen utförs.

Det är uppenbart att rektorn ifråga inte satt sig in i problematiken och har en kunskapsfientlig, föraktfull och kränkande inställning till de drabbade. Han kan ju lyssna på expertisen innan han uttalar sig! Skolan skall vara en kunskapsvänlig miljö, inte kunskapsfientlig! Kan rektorn skämta om dessa sjukdomar så kan väl även vi, resonerar eleverna!

Fakta om dyslexi

Rektorn försvarar sitt kåseri

SDS Kommunen tar avstånd från rektors uttalande

SVD Rektor kallar dyslexi och anorexi ”uppfunna”

SDS Rektor ser dyslexi som uppfunnet handikapp


Advertisements

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anders Pemer, Organiserade Aspergare
  Okt 29, 2009 @ 14:41:06

  Vad fasen, gick aldrig min kommentar in? Eller är det något godkännande du inte ville göra med den?

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Nov 01, 2009 @ 09:27:26

   Hej Anders!
   Dina kommentarer hade olyckligtvis hamnat i spam-korgen (skedde automatiskt). Upptäckte dom där nu av en slump. Ber om ursäkt för detta!

   Som svar till ditt inlägg: Det hade varit bäst om han helt skippat meningen med diagnoserna! Bortsett från det så tyckte i vart fall jag att det var en riktigt kul artikel! Naturligtvis en karikatyr, en förvriden bild av verkligheten, men så är det väl med all humor.

   Svara

 2. Anders Pemer, Organiserade Aspergare
  Okt 29, 2009 @ 00:10:50

  Helt klart: Hela den absurda uppräkningen av diagnoser är så galen att man vill föredra att se den som ett bisarrt skämt.

  Problemet är: för alltför många av de uppräknade grupper han tjongar till, är detta åsikter som vi inte alltför sällan får se. Vi är alltför vana redan som det är vid att konfronteras med enorma horder patologiskt insikts- och empatilösa kritiker som brukar framföra just den här sortens åsikter om särskilt Asperger och ADHD.

  Elaka påhopp som redan är vardagsmat att mötas av, allvarligt menade, blir inte plötsligt roliga när de kommer en gång till från någon som sedan ska börja förklara att HAN, han skämtade ju minsann bara, har vi ingen humor?

  Och läser jag hela stycket igen, så är det ingen satirisk eller ironisk vinkel på den allmänna kängan till exempelvis ”självutnämnda” (myndigheter) som ”de föreningar och råd som bildats” kring den absurda uppräkningen av diagnoser. Det finns ingen konsekvent linje som verkligen andas rakt igenom att allt bara var ett försök till humor.

  Paketeringen var därför värdelöst utförd. Satir och ironi funkar bara om man utför det med ackuratess och det verkligen kommer att vara ofrånkomligen uppenbart för alla mottagare att det är satir eller ironi. Och i minst en av diagnoserna Åkesson räknade upp är nedsatt förmåga att läsa av sådant som satir och ironi en vanlig ingrediens.

  Och om det var satiriskt och ironiskt menat från början, hur kommer det sig att han inte har varit kapabel att ryta till ”men herregud, förstår ingen att detta var ironiskt???”

  Han har tvärtom valt att göra sig oanträffbar och skjuta ifrån sig att ta den här diskussionen. Det tyder inte på att han ens har tänkt så långt som att försöka backa ut med ”vadå, jag skojade ju!?”

  Svara

 3. Aware
  Okt 28, 2009 @ 23:43:03

  Håller med om att det förmodligen är ett misslyckat kåseri, problemet är gränsdragningen, att raljera runt dikt och verklighet är så svårt att man i hans ställning nog skulle avhållt sig från frågor som finns helt tydligt inom hans juridiktion, oavsett syftet. avsikten och sanningshalten måste ju hans förtroende naggats i kanten, man raljerar inte privat men offentligt om problem man själv är satt att hantera. Det tyder på mindre bra omdömme dessvärre.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Okt 29, 2009 @ 08:12:41

   Jo det är sant, i och med att det var inom hans jurisdiktion så borde han skippat det! Hans misstag rymdes i ETT ord (”uppfunna”) faktiskt, vilket enligt mig ger utrymme för att han skrev fel ord. Men egentligen borde han helt undvikit att nämna diagnoserna i ett skämtsamt sammanhang, för dom hör inte hemma där! Dels kan det missförstås av okunniga och dels kan drabbade och anhöriga ta illa åt sig, med all rätt!

   Jag hoppas det var ett misstag, annars är det förjävligt, och det krävs ett klargörande från hans sida. Så kort sagt, jag är beredd att ursäkta honom om han ber om det, annars inte. Det var dessutom inte i något seriöst sammanhang, tvärtom ett skämtsamt sådant. Kan tänka mig att knorren i meningen var ”anal magnetism” men att han ju var tvungen att ta med några verkliga diagnoser för att ”bädda in ” a m.

   Svara

 4. Anonym
  Okt 28, 2009 @ 19:46:21

  Skillnaden mellan en kåserande rektor in the middle of nowhere och en etablerad idehistoriker typ Karin Johannesson är att den senare kan gissa och generalisera ostraffat och fortfarande tas på allvar av samhället.

  För den som betvivlar att anorexi skulle vara en verklig diagnos rekommenderar jag ett besök på någon sluten ätstörningsklinik, den som har sett 15-16-17-åriga flickor med en matchvikt som närmar sig 30 kg har svårt att inte tro på diagnosen.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Okt 28, 2009 @ 19:49:05

   Du har så rätt så! Anorexi är en sjukdom som måste tas på största allvar!

   Svara

   • Anonym
    Okt 28, 2009 @ 20:00:36

    Anorexi är något av det mest obegripliga och skrämmande jag har haft tillfälle att se, som tur är finns det kliniker som t.ex. Mando som faktiskt i regel lyckas riktigt bra med att få ordning på tjejerna.

    Svara

 5. Douglas
  Okt 28, 2009 @ 19:10:31

  Nja – tycker nog att det är en alltför välvillig tolkning. Visst, hans kåseri handlar om något annat, men han ger ändå uttryck för sin uppfattning att tex allergi, anorexi och dyslexi skulle vara sjukdomar som på något sätt är påhittade. Om det är så att det bara är en olycklig formulering, kan man undrar hur det är med sagde rektors egen uttrycksförmåga. Eller korrekturläsning.

  Jag tror snarare att det här, tyvärr, är Ger Åkessons åsikt: det finns *riktiga* sjukdomar och så finns det låssas-sjukdomar. Med andra ord, han drygar sig, och tror att han har avslöjat något. Det hade väl i och för sig inte varit så farligt, men han är trots allt rektor för en gymnasieskola. På denna skola går förmodligen elever som har allergi, mår dåligt i sin anorexi och blir mobbade för sin dyslexi…

  Dessutom för han att förvirrat resonemang kring svininfluensan, trots att inte vet att den orsakas av virus och inte bakterier!

  Mycket stort plus för att du har med originalartikeln.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Okt 28, 2009 @ 19:23:37

   Du resonerar klokt! Jag instämmer till stor del. Jag tycker rektorn i detta läge borde gå ut och göra de korrigeringar han anser behövs. För menar han det så ÄR det jävligt trist. Jo jag tenderar att hålla med dig särskilt när det gäller dyslexi och anorexi! Får nog ändra i min text!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: