Liv på månen!?

NASA säger sig vara helt säkra på att ha hittat vatten på månen! Det är faktiskt väldigt betydelsefullt som jag ser det. Självklart finns även livets övriga ingredienser på månen, som kol, väte, kväve. Månens, liksom jordens grundämnen är inget än resterna av exploderande supernovor. I stjärnorna bildas alla grundämnen av betydelse för liv. På solens yta förvandlas väte till Helium, i nästa skikt blir Helium nästa tyngre ämne osv. Längst in bildas järn. När stjärnan sen exploderar får vi del av ännena, som vi f ö är uppbyggda av!

Just vatten är nödvändigt för liv som vi känner det. Allt liv från de lägsta encelliga till människan är beroende av vatten. Vatten fungerar dels som ett medium där ämnena slumpmässigt kan blandas och interagera (tills de av en slump råkat bilda de första cellerna), dels för cellernas inre liv, dels för primitiva cellers interaktion med omgivningen.

RNA (enkelkedja) är en grundförutsättning för reproducerande liv. Det består endast av kol, väte, kväve och syre i olika kombinationer. DNA (dubbelkedja) har samma grundstenar. Det borde räcka med dessa fyra grundämnen för att bilda reproduktiva celler, dvs liv. Kol bör rimligen finnas i överflöd på månen. Spår av kväve finns i atmosfären och förmodligen i marken också. Så alla grundämnen nödvändiga för primitivt liv bör finnas där. Men har dom funnits i anslutning till flytande vatten under tillräckligt lång tid?

Under månytan kan vattnet möjligen vara flytande, vilket är nödvändigt för att det skall kunna fylla sin livgivande uppgift. Syre är inte nödvändigt för liv. Enda anledningen till att vi behöver andas är att vår kropp bildar 10 gånger så mycket energi av vår föda än utan syre. Våra celler har vant sig vid den energinivån. Det finns t ex bakterier som kan leva utan syre (anaerober).

För att liv skall vara sannolikt på månen måste vatten ha varit flytande i tillräcklig mängd, under tillräckligt lång tid tillsammans med livets övriga ingredienser kol, väte, kväve, syre. Läste att månens temperatur varierar mellan +100 och -150 grader Celsius. Så en bit under jordskorpan borde temperaturen vara dräglig.

Dessutom var jorden varmare för länge sen, vilket  månen också borde ha varit. Alltså fanns det en tid då det fanns hyfsade förutsättningar för flytande vatten och andra ämnen. Livet kan ha bildats då och gömt sig under mån-skorpan när månen kallnat. Förutsatt att detta tidsmässiga fönster var stort nog. Jorden hade utmärkta förutsättningar med oerhörda mängder vatten som skvalpade på jordytan  och med en atmosfär.

Vi skall inte förvänta oss välutvecklade varelser, men encelliga verkar vara en klar möjlighet. Så Schackbrädan kan man nog lämna hemma! Förutsättningarna för liv på månen är förstås mycket sämre än på jorden. Den saknar atmosfär (att tala om) och den har inga stora mängder flytande vatten.

Samtidigt innebär det en fara. Ifall astronauter råkar få med sig virus eller bakterier till jorden som vi förstås saknar all immunitet för, så är det riskabelt. Kan leda till mycket allvarliga epidemier.

Vid bemannade rymdresor är det också intressant att använda väte och syre för andning och bränsle. Vatten består ju av väte och syre.  Hur mycket vatten som finns är förstås också viktigt. Har sett varierande uppgifter på det.

En annan fråga är om vi verkligen vill träffa på någon högre civilisation i universum. Lägre civilisationer är inget större hot antar jag, mer än ur smittosynpunkt.

Finns ingen anledning att tro att civilisationen skulle ha en utvecklingsnivå jämförbar med vår. Dom kan mycket väl vara 1000 eller miljarder år före oss i utvecklingen. Vi kan framstå som intressanta dumma råttor för dom. Hur kul är det, för oss?

Men detta är klart spännande!

Månen enl. Wikipedia

SVD

Nasa: Is på månen

DN

Nasa: Betydande mängder vatten har påträffats på månen

AB

Nasa: Vatten hittad på månen

Nasa: Is på månen

Advertisements

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Erik Hallgren
  Apr 19, 2010 @ 09:15:10

  saxat från http://history.nasa.gov/SP-350/ch-15-4.html angående Apollo 15:

  A careful search for carbon was made, since Earth life is carbon based. In the lunar samples one hundred to two hundred parts per million of carbon were found; of this no more than a few tens of parts per million are indigenous to the lunar material, the rest being brought in by the solar wind.

  Alltså: Nej, det finns i princip inget kol på Månen.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Apr 19, 2010 @ 10:11:47

   Damage, mèrde! ”Fynden” är ju nedslående, men å andra sidan, hur djupt grävde man? Plockade man bara lite från ytan? Och hur representativa för månen var dessa fynd? Kol kan ju finnas i stora mängder i andra områden än de undersökta och djupare. Kolet kan mycket väl ge upphov till liv även om de kommit t ex via kometer, förutsatt att det skedde för mycket länge sen.

   Fynden är inte uppmuntrande, men det viktigaste frågetecknet är dock hur representativa fynden är!

   Sen en annan fråga är: varför skulle vi glädjas åt liv på månen, eller ens någon annanstans? I den mån det finns intelligent liv kan ju lika gärna tänkas döda oss som att bli ”vänner”. Förmodligen borde vi önska intelligent liv åt h-e! Varför skulle ´dom värna om oss? Vår släktskap är ju större med amöbor än med dessa.

   Dom kan befinna sig 1000 år före oss i utvecklingen och se oss som primitiva varelser, som vi betraktar råttor. Sådant liv lär vi dock aldrig se, men om de fanns inom resavstånd kunde det ju sluta riktigt illa.

   För om jag betraktade människorna så skulle jag inse att dom är destruktiva, självskadande, egoistiska, brutala och allmänt såna man inte bör lita på. Bäst att döda dom.

   Gled visst iväg lite i tankarna, typiskt!

   Svara

 2. yallyalla
  Dec 16, 2009 @ 13:48:46

  Månen eller Luna.

  Min rymdrapport handlar om vår måne. Den fakta jag har använt kommer från wikipedia, solsystemetenligtmolle.se, astrobiologi.nu. Den är inte täkt med jord och vatten som vår planet är, utan med regolit ( söndervittrad berggrund), grus och grått damm som är rester från asteriodnedslag. Temperaturen på månen kan vara från Den är den femte största månen i vårat solsystem. Medelavståndet mellan jorden är 384403 km. När månen är som närmast jorden kallas det ”perigeum” då är den 352040 km ifrån oss. När den är som längst ifrån oss kallas det ”apogeum” då är den 398560 km ifrån oss. Månen är ¼ av jordens storlek. Alltså 25%.
  Månen har en diameter på 3474 km.
  Gravitationen på månen är ungefär 17% av gravitationen vi har på jorden. Och om man väger 70 kilo på jorden så väger man ungefär 12 kilo på månen.
  Den första rymdfarkosten som gjorde en lyckad landning på månen var ”Luna 9” som var en sovjetisk rymdsond som sköts ut den 31 januari 1966.
  Den första människan på månen var: Neil Armstrong 20 juli 2969 rymdskeppet hette ”Apollo 11”
  1998 upptäcktes is i botten på jättelika kratrar vid måens poler.

  Svara

 3. Olov
  Nov 13, 2009 @ 22:43:42

  Men exakt hur farligt är det? Jag menar det finns ju många bakterier på jorden som människor kommer i första kontakt med dagligen och det är ju ytterst sällan det resulterar i sjukdom. Är inte människokroppen ganska motståndskraftig mot organismer som inte utvecklats inom andra människokroppar? Dvs när Columbus kom till Amerika förde han med sig färdigutvecklade sjukdomar som skapade stora problem där, men dessa var ju redan ”utvecklade” i Europa.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Nov 13, 2009 @ 23:40:31

   Olov: Det krävs vissa förutsättningar för att en mikroorganism skall vara farlig för oss: den måste kunna fästa till receptorer i känsliga organ. Det är en förutsättning för att de skall kunna tränga in i cellen och skada den. Sen måste själva mikroorganismen vara skadlig också förstås. Båda villkoren måste vara uppfyllda. Men vad gäller virus, så är alla per definition skadliga, ifall dom fäster till receptorer. Deras grej är ju att tränga in i cellen, föröka sig, döda cellen, komma ut och sprida sig till andra celler. Bakterier är dock inte nödvändigtvis skadliga. Sen kan det finnas andra mikroorganismer också. Vi kan inte räkna att vi har något som helst immunförsvar mot såna organismer från månen.

   T ex är H5N1 så farlig därför att den fäster till receptorer i lungorna och andra vitala organ. Det gjorde den inte från början utan höll sig till övre luftvägarna.

   Alla levande varelser på jorden, i vart fall dom högre liven är besläktade och av den anledningen kanske har besläktade receptorer.
   Eftersom vi saknar varje form av släktskap med liv från andra planeter, så saknar vi sannolikt även receptorer för dom. Helt klart tycks det mindre sannolikt att organismer från andra planet skulle passa våra receptorer. Jag tror du ha en poäng där!

   Svara

   • Coola Killen
    Sep 30, 2016 @ 12:44:22

    Fast! Många virus/bakterier kan anpassa sig med andra behov. Om de hade något som förkylning så skulle de först försöka döda/förstöra våra celler men! Det går inte, de är inte anpassade till oss. Senare utvecklas de inom några år eller några månader. Efter det kommer de att kunna vinna över våra celler. Fast vi kommer skaffa ett immunförsvar så småning om.

    Svara

 4. Allah
  Nov 13, 2009 @ 22:32:22

  Wow coolt

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: