Annika Östberg släpps 2011!

Ett mänskligt beslut av Örebro tingsrätt! Man tidsbestämde straffet till 45 år vilket gör att hon kan släppas villkorligt efter 2/3 av strafftiden, dvs våren 2011.

Både tingsrätt och åklagare anser att hon straffats tillräckligt, med 28 avtjänade år i fängelse.

Men åklagaren har ett krystat resonemang som går ut på att ju längre du har suttit, desto längre skall du sitta! Hon var kriminell och narkoman för 30 år sedan, alltså måste hon först vänja sig av med detta?

Även de som förordar hårda straff måste väl rimligen hålla med om att hon, i jämförelse med andra i landet, avtjänat ett straff som mer än väl täcker brottet hon fällts för. Ingen svensk domstol skulle ge ett så långt straff för brottet hon dömts för!

Alla som följt min blogg vet att jag förordar hårda straff! Men inte för hårda och framförallt inte orättvisa! Hennes straff var för hårt!

Hennes pojkvän sköt ner två personer. Här följer utdrag ur dagens dom från Örebro tingsrätt:

första mordet: ”I samband med att Joe Torre därefter gjorde en hastig rörelse med sin ena hand avlossade Robert Collins två skott mot Joe Torre, som föll omkull. Hon satte sig därefter i bilen medan Robert Collins tog Joe Torres plånbok och pengar. När så hade skett åkte hon och Robert Collins från platsen.”

Andra mordet: ”I samband med att hon kom fram till bilen uppmanade Robert Collins henne att visa sitt körkort för Richard Helbush. Medan hon letade i sin väska efter ett körkort som hon visste inte fanns hörde hon flera skott i rask följd. Det var så att Robert Collins hade skjutit Richard Helbush i ryggen på nära håll. Hon sade till Robert Collins att flytta kroppen till ett närbeläget dike och ta polismannens plånbok.”

 Inget pekar således på att hon på något sätt medverkade i morden. Att då dömas till 28 års fängelse är horribelt! En annan sak att hon uppmanade mördaren att ta polismannens pengar. Det är helt fel att påstå att hon medverkade i morden bara för att hon var med om att ta offrens pengar. Det skulle i sverige förmodligen betecknas som brott mot griftefriden! Hon stod ju inför fullbordat faktum. Och dom var i skriande behov av pengar. Detta utesluter inte att hennes medverkan var större än vad som bevisats, men det är som sagt inte bevisat! Vi måste hålla oss till vad som bevisats.

Att stycka en död människa kallas brott mot griftefriden, ett lindrigt brott. Att stjäla från en död människa måste rimligen vara ännu lindrigare, definitivt inte medverkan till mord! (vi förutsätter att det inte är undanröjande av bevis eller rånmord förstås).

OM tingsrättens beskrivning är korrekt så är det chockerande! Hon har dömts för två mord utan att vare sig ha mördat eller medverkat till mord! Och Svenske åklagaren låtsas  som att hon är en dömd mördare! Vakna!

Hon har avtjänat 30 år när hon släpps, villkorligt. Begår hon brott åker hon in igen. Därigenom kan åklagaren sägas ha fått sina garantier. Vi kan inte kräva att hon får ett straff mycket längre än andra för brottet ifråga. Särskilt när hon inte fått strafflindring från början.

Tingsrättens dom

(från Politiskt Inkorrekt)

SVD
Polismannen som grep Annika Östberg: Jag vill träffa henne
”Jag vet inte hur jag ska reagera än”
Östbergs straff omvandlas till fängelse i 45 år
Åklagaren: ”Det är för tidigt”
Östberg vädjade i rätten
8/11 Annika Östberg inför svensk domstol
4/11 Åklagare vill inte släppa Östberg i förtid
Från 1954 till 2009 – Så blev Annika Östbergs liv
14/4 – 09 Den långa vägen hem
Reinfeldt mörkade om Östberg
”Vi har medvetet jobbat tyst”
En dag på Hinseberg
Domare: Inget liknande fall tidigare
”Inte förvånad om hon är ute om en månad”
Beatrice Ask: ”Det har varit intensivt”
Annika Östberg har landat
”Folk här tyckte att jag borde ha dödat henne”
Under två dygn förändrades allt
”Hon är ohyggligt glad
DN
Annika Östberg ville starta hunddagis
Östberg slussas ut via hunddagis
Dagen då Annika Östberg fick pröva på friheten
”Man måste ha en vilja att förändras”
Glädjande besked för Annika Östbergs advokat
Annika Östberg fick straffet tidsbestämt
”Man måste ha en vilja att förändras”
Besked om Östbergs livstidsstraff
Annika Östberg hoppas bli fri i maj nästa år
Den 55-åriga svenskan dömd för mord
Tystnad räcker inte
AB
Östberg hänger inte med i slangen
”Jag har inte tagit livet av någon”
Annika Östberg talar ut i tv-dokumentär
Östberg får tidsbegränsat straff
EXP
Annika Östberg släpps fri våren 2011
Staffan Thorsell: Jag blir så innerligt glad
Åklagaren funderar på att överklaga
http://www.expressen.se/1.1967739
http://www.expressen.se/1.1966533
http://www.expressen.se/1.1924395
Advertisements

23 kommentarer (+lägga till din?)

 1. david bradish
  Jun 09, 2011 @ 17:26:24

  Hi annika
  My name is David Bradish. My divorce lawyer in Newport i 2002 was one of the 2 cops who busted you.He said he thought you deserved the long sentence. Typical for an ex cop with no understanding of who you were at the time and the bad company and drug situation you were in. I’m really glad your fri now and wish you a good life

  Svara

 2. Elisabeth Åström
  Jun 05, 2011 @ 22:00:34

  Hej Annika!
  såg ditt program i tv 2 ikäll den 5 juni. Jättebra.
  Tack för att Du finns.
  Ha ett bra liv.
  Kram Elisabet och Anders Åström

  Svara

 3. Eva
  Apr 28, 2010 @ 08:55:39

  Annnika har aldrig sagt hon är oskyldigt dömd .. men tycker man borde se till brottet och hon har verkligen fått sona för sin del av morden. Jag tycker hon ska få vara ifred nu. Någonstans måste det finnas förlåtelse(se till brottet) barnamördare och andra hemska saker förstår jag man inte kan förlåta )men annika har ju inte själv tagit livet av männen utan det var mannen hon var med den kvällen som gjorde det och annika har aldrig sett sig som oskyldig MEN hon har verkligen fått betala med 28 år av sitt unga liv som hon aldrig får tillbaka. Tro hon skulle återfalla är ju helt galet tro hon skulle vilja tillbaka till det fängelse som plågat henne i så många år. Välkommen hem annika och hoppas du får uppleva roliga saker och få bli lycklig.

  Svara

  • Mer Svartenbrant i rutan
   Apr 28, 2010 @ 22:47:05

   Sinnesjukt att lyckönska en sådan rutten
   människa som hon. Varför inte göra alla
   grova brottslingar i Sverige till nationella
   förebilder för våra barn. Dags att sluta betala
   tv licens. Har du själv kanske vänner som går omkring och skjuter poliser.

   Svara

   • KLARTEXTEN!
    Apr 29, 2010 @ 13:28:59

    Hon har inte skjutit någon polis! Läs mitt inlägg så vet du vad som hände!
    Hennes pojkvän sköt poliserna, men eftersom han begick självmord så fick hon betala notan!

    Jag säger inte att hon var guds bästa barn, men hon har aldrig varit polismördare! Hade det varit OK om du själv satt fängslad i 28 år för polismord du aldrig utfört?

    Svara

    • Lövet
     Jun 06, 2011 @ 09:03:38

     Hennes tidigare straff kanske bör granskas. I Cali rådde på den tiden ”three strikes and you’re out”. Hon gjorde en deal med åklagaren för att slippa livstid. Punkt. Slut.

     Resten av babblet kan vi bespara oss.

     Svara

     • KLARTEXTEN!
      Jun 06, 2011 @ 12:20:02

      OK om det nu var en ”three strikes” deal. Vad fick hon offra för att slippa livstid? sin frihet? Jag ifrågasätter inte att straffet var normalt efter amerikanska förhållanden! såg nyss i ett program att om du tillsammans med en kompis rånar en butik, och butiksägaren skjuter ihjäl din kompis, så kan du dömas för mord! så där tycks det mesta vara möjligt!

      Hur som helst så resonerar jag utifrån ett svenskt perspektiv, eftersom vi här har svenska åklagare och domstolar. Det är alltså rimligt att jämföra med svenskar dömda för samma brott. Vi är väl tvungna att ta hänsyn till de amerikanska lagarna, men inom dom begränsningarna måste förnuftet råda.

     • Lövet
      Jun 06, 2011 @ 12:52:35

      Sorry, det var dödsstraffet hon förhandlade bort. Motprestationen var att hon erkände morden.

      I överförandekonventionen garanterar Sverige att det straff som dömts ut ska tillämpas i Sverige.

      Det utdömda straffet var ”25 to life”

      Hon är fri sen i maj.

     • KLARTEXTEN!
      Jun 06, 2011 @ 13:24:04

      Jag är mycket glad för hennes skull. Hon var sannerligen inte guds bästa barn, men man kan lugnt säga att hon sonat sitt brott!

   • frnkopplad
    Feb 27, 2012 @ 21:15:43

    Men kära nån- ngn förebild har hon ju aldrig sagt sig velat vara. Hon har bara velat bli fri att leva fastän hon levt ett ”fel” liv en gång, liksom många andra tjejer som varit kära i fel kille. Om inte någon av alla våra föräldrar fått leva ett fritt liv, trots att de levt hippieliv förut, hade inte många av oss varit födda ens en gång.

    Svara

 4. profanum_vulgus
  Nov 19, 2009 @ 08:45:47

  Om hon gjort samma sak i Sverige idag så hade hon dömts för mord. Precis som t.ex. Malexander-killarna, en av dem (Arklöv av allt att döma) mördade poliserna, två av dem (Arklöv och Olsson) sköt mot poliserna. Den tredje (Axelsson) sköt aldrig, det enda han gjorde var att kliva ur bilen och bli skjuten. Men alla tre dömdes för att ha begått morden tillsammans och i samförstånd.

  Visst är det stört, men så är det idag.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Nov 19, 2009 @ 10:29:55

   Ligger något i vad du säger ang. Axelsson. Men jag tvivlar, för det är skillnad på skottstrid där alla är beväpnade (även Axelsson var väl det?) för Annika var ju obeväpnad!

   Svara

 5. Texas Swede
  Nov 17, 2009 @ 04:34:30

  Vilken bull shit denna artikel är. Sosselagen gäller som tur är inte i Californien. Två personer begår mord
  och rån tillsammans vilket inneb8r att båda är lika skyldiga. I sosse blir ingen dömd skyldig eftersom de skyller på varandra. Annika hade själv dödat en människa långt innan denna händelse som hon var med att planera. Annika blev amerikansk medborgare vilket på den tiden innebar att hon måste sagt upp sitt svenska eftersom Sverige inte godkände dubbelt medborgarskap. Sverige måsta alltså långt senare gett henne svenskt medborgarskap. Varför?

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Nov 17, 2009 @ 12:25:45

   Ditt resonemang håller inte! Jag kan inte dömas för mord utan att medverka i själva mordet! Inte i Sverige, men förstås i USA. Här fanns inte problemet med att folk skyllde på varandra! Så varför ta upp det?

   Svara

 6. K
  Nov 16, 2009 @ 16:25:28

  Kanske det vanligaste felet i kommentarer om Östberg – att hon skulle vara dömd för medhjälp till mord. Hon är dömd för mord, i båda fallen, ingenting annat.

  14 år för ett mänskligt liv. Nej, jag tycker inte det ”väl täcker brottet”.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Nov 16, 2009 @ 19:02:47

   Jo, du har rätt! Hon dömdes för första gradens mord i två fall. Tack för korrigeringen! Kan du nämna någon svensk som gjort något motsvarande (ej dödat för egen hand) vad hon gjort och suttit längre?
   Hur länge bör hon sitta tycker du? Varför skall hon sitta mycket längre än andra.
   Jag tror att hon dömdes så hårt bara för att den verkliga mördaren tog sitt liv. Tror du hon hade dömts för mord även i Sverige?

   Med ditt resonemang borde Plavsic suttit minst 4 miljoner år i fängelse, eller hur?

   Svara

   • boose
    Nov 17, 2009 @ 09:19:12

    I svensk lag kan man döma efter medgärningsmannaskap (tillsammans och i samförstånd). Tillämpades vid polismorden i Malexander. Man kunde inte bevisa vem skytten var, Arklöv har erkänt morden, men både Tony Olsson och Andreas Axelsson dömdes för mord.

    Svara

    • KLARTEXTEN!
     Nov 17, 2009 @ 12:27:57

     Man kan dömas för medgärningsmammaskap. Men knappast om det är fastställt att en person mördade och den andra inte medverkade i mordet!

     Svara

    • Pelotard
     Nov 17, 2009 @ 14:37:03

     Man kan det nu, men kunde inte det vid den tid då de här morden begicks. Och med hänsyn till vad som kunnat bevisas, så skulle hon i Sverige (eller vilket europeiskt land som helst) inte ha dömts, vare sig för mord, för medhjälp eller för medgärningsmannaskap. Beteckningen vi söker är ”ögonvittne”.

     Svara

  • anette
   Dec 01, 2009 @ 08:54:54

   Måste bara rätta till en del felaktigheter om Annika Östberg. OK, hon var inte Guds bästa barn men…
   För det första – Hon har suttit nästan 29 år i fängelse. Inte 14 som ni påstår.
   Hon tog på sig ansvaret för morden efter att den verklige mördaren – hennes dåvarande pojkvän hade hängt sig i häktet. Detta gjorde hon för att slippa dömas till döden och avrättas.
   Annika Östberg har aldrig varit amerikansk medborgare.

   Svara

   • millan
    Apr 28, 2010 @ 21:56:31

    ANETTE DET ÄR VÄL INGEN SOM HAR SKRIVIT OCH PÅSTÅTT ATT HON SUTTIT 14 ÅR. DET STOD 14 ÅR PER MÄNSKLIGT LIV.OCH DET VAR JU TVÅ MORD SÅ DÅ KAN DU RÄKNA UT SJÄLV VAD DET BLIR.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: