Testa fler!

Jag har i ett flertal inlägg starkt ifrågasatt sjukvårdens ovilja att testa för svininfluensan. Vad som varit uppenbart för allmänheten tycks ha varit helt okänt inom sjukvården, nämligen att vi har en pandemi som som slår hårt mot riskgrupperna och även mot övriga om oturen är framme.

Grunden för all sjukvård är att ställa diagnos för att därefter sätta in lämplig behandling! Utan diagnos uteblir behandlingen. I vart fall blir det ingen skräddarsydd behandling.

I bästa fall leder sjukvårdens strategi till att behandlingen sätts in för sent. När det gäller Tamiflu så är det allmänt känt att det är effektivare ju tidigare det sätts in!

Tamiflu hjälper mot svininfluensan. Får dom sjuka ingen diagnos sätter man såklart heller inte in detta potenta läkemedel! Resultatet blir såklart att patienterna inte får adekvat behandling och kanske dör, vilket skett i ett flertal fall!

Vilka borde testas då? Självklart alla riskgrupper med influensasymptom! Dessutom alla övriga med allvarligare (onormala) influensasymptom!  småBarn måste man vara extra frikostig med, för dom kan ha väldigt avvikande symptom!!! T ex när lungorna angripits.

Är inte detta fullständigt självklart? Allt annat strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet! Sjukvården har frångått normala sjukvårdande principer!

Tidigare inlägg:

Varför testas bara liken?

Felbehandling!

Ge Tamiflu till alla riskgrupper!

Sjukvårdsrådgivningen gjorde fel!

Tamiflu kunde räddat!? Sjukvårdsupplysningen suger!

SVD

Influensasjuks mamma anmäler vården

Presskonferens om svininfluensan

15 döda i svininfluensan
Influensasjuk flyttad till KS
Pilgrimsfärd i influensans skugga
Svininfluensan ställer in julbord
Ung kvinna död i svininfluensa
Även små barn bör vaccineras
En miljon svenskar kan få smittan
Allt fler vårdas för svininfluensa
”Politikerna borde skämmas för sitt egoistiska beteende”
”Att agera utifrån rädsla är aldrig bra”
Hur länge skyddar vaccinet?
Influensan har präglat hela hösten
”Vi har ingen brist på vaccin”
Tvååringar nya riskgruppen
Vuxna får vänta på vaccin
Svininfluensan sätter nya rekord
Extern länk Info om vaccinering i Stockholm
Skola snabbvaccineras efter dödsfall
Lång väntan på vaccin
Färre vaccinleveranser än planerat
Förvirring runt vaccinering
Biverkningar ökar och fler får influensa
WHO: En dos vaccin räcker
Hockeyspelare gick före i vaccinkön

Previa: Färre influensasjuka

DN

Svininfluensan avskräcker pilgrimer

15 svenskar döda i svininfluensan

Svininfluensan ställer in julbord

// <![CDATA[//

// <![CDATA[//

Vaccin erbjuds mot listning

Svininfluensan fortsätter att öka

Man som hittades död hade svininfluensan

Zlatan och Messi på bänken

Influensasjuk flyttad till KS

Norska allergiker får särskilt vaccin

AB

Advertisements

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. demokratbloggen
  Nov 26, 2009 @ 20:49:58

  Tamiflu togs fram som vaccin mot fågelinfluensan. Nu säger man att det går att använda på alla influensatyper.

  Så fungerar inte virus. Olika virus har olika kodningar, och risken är här att man kan bli sjuk i fågelinfluensan istället, eller något annat.

  Jag tror att de här epidemierna är upphausade av läkemedelsbolagen för att de vill tjäna pengar, och då gäller det att skrämma upp folk optimalt.

  Direktörerna på läkemedelsbolagen borde tvingas vara de första som vaccinerar sig, offentligt. Då hade det nog snart blivit stopp på de här undergångdryktena.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Nov 26, 2009 @ 22:08:14

   All influensa är fågelinfluensa. Vattenfåglar-svin-människor, är den normala vägen för utveckling av influensa. All influensa börjar således hos fåglar. Ingen principiell skillnad mellan den sk fågelinfluensan och svininfluensan (H5N1 resp. H1N1).

   Så Tamiflu bör bita på båda. Det är ett brett verkande influensa-läkemedel. I motsats till vaccinet som är specifikt för en viss influensatyp. Det skall skydda för alla influensatyper, så länge virusen inte utvecklat resistens.

   När det gäller undergångsrykten så föredrar jag 10 överdrivna framför ett underdrivet, vilket ju är katastrof. Jag tror inte på någon konspiration vad gäller läkemedel eller vaccin. Det följer vetenskapliga principer. Det finns inget annat sätt att hantera dessa problem vad jag förstår.

   Svara

 2. Johan en akutmottagning någonstan i sverige
  Nov 26, 2009 @ 17:46:00

  Anledningen till att man inte testar alla är att man inte vill sätta in Tamiflu i onödan. Patienter med lindriga besvär som inte tillhör riskgrupp vill man inte behandla, vill inte behandla i onödan, då även ointressant att ta ett test. Kan säga att snabb testerna bara har 50% träffsäkerhet så proverna måste till lab för att få full gott svar vilket tar tid att få. Skulle man behandla alla så riskerar man att utveckla en resistens mot Tamiflu vilket skulle katastrof.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Nov 26, 2009 @ 22:00:08

   Men Johan, jag skrev inte att man vare sig skulle testa eller behandla alla! Det inser även jag. Däremot utan tester saknar du en diagnos, eller hur? Du måste väl instämma i att du får en bättre behandling med än utan diagnos. Har du väl diagnos är det upp till behandlande läkare att sätta in Tamiflu när och om det behövs. Skall givetvis inte ske per automatik.

   Som jag skrev i förra kommentaren, testa riskgrupper med i-symptom och övriga med allvarligare i-symptom samt småbarn (efter barnläkares bedömning). Deras symptom kan ju vara så pass ospecifika att man rimligen måste sätta in tester på vidare indikation.

   Rädsla för att allmänheten skall bli ”kravmaskiner” får inte hindra ställandet av diagnos där det finns indikation för detta! Det är att frångå normal hantering av sjukdomar: diagnos – behandling.

   Svara

 3. Vårdarbetaren
  Nov 26, 2009 @ 15:54:12

  Tamiflu ska man inte springa omkring och stoppa i allt och alla som godis när man tagit fram ett vaccin för detta ändamål.Om du nu fortfarande inbillat dig annat.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Nov 26, 2009 @ 21:52:31

   Påstod jag det? Det tar två veckor för vaccinet att få full effekt. Jag pratar förstås om ovaccinerade. Om du får in någon från riskgruppen, med influensasymptom bör du förstås ställa diagnos! Hur skall du annars kunna behandla adekvat om tillståndet plötsligt förvärras? Det tar ett dygn att få provsvar och då kan det förstås ha gått för långt om du väntar med provtagning.
   Jag nämnde följande med insluensasymptom: riskgrupper, övriga med allvarliga symptom (t ex inf. i lungorna), småbarn med kraftiga symptom (kan vara ospecifika såvitt jag vet).

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: