Slaktarn från Sobibor.

”Ivan den förskräcklige” var en lägervakt som tjänstgjorde i  förintelselägret Treblinka. Vid en rättegång i Israel dömdes John Demjanjuk till döden som just ”Ivan”. Men 1993 släpptes han fri efter att Israelerna konstaterat att man tagit fel på person.

Denna gång står han inför rätta i Munchen, anklagad för att istället ha varit lägervakt i Sobibor (misstankar som fanns redan under rättegången i Israel). Är John Demjanjuk skyldig? Ukrainare på nazisternas sida ansågs mer hatiska mot judar än nazisterna själva.

Överlevande från lägre kommer att vittna, f ö ett utdöende släkte. Lägret stängdes 1943, för 66 år sedan, efter en välplanerad massrymning.

FilmenFlykten från Sobibor” är rafflande minst sagt, med karismatiske Rutger Hauer i huvudrollen. Organiserandet av rymningen leddes av en rysk-judisk officer, Alexander ”Sasha” Pechersky. Vapen ackumulerades och en liten krets av invigda tilldelades uppgifter, väsentligen att på en given signal mörda nyckelpersoner bland tyskar och ukrainare.

Det resulterade i andra världskrigets största massrymning, drygt 400,  från ett koncentrationsläger. Många dödades under flykten, medan resten lyckades fly ut i de omgivande skogarna. Ett flertal mördades av nazister, polacker och motståndsrörelsen eller stupade i senare strider. 53  överlevde kriget.

Vad som inte framgår av filmen, men desto tydligare i boken av Richard Rashke, är att judarna fruktade polackerna och den polska motståndsrörelsen nästan lika mycket som nazisterna! Läs boken! Den är mycket mer chockerande än filmen!

Den vanlige polacken hatade judarna, och samma sak med motståndsrörelsen, som ju bestod av icke judar. Men det fanns även en judisk motståndsrörelse.

Så en del av rymlingarna föll offer för vanliga polacker och motståndsrörelsen. Men det är ju en annan historia!

Är det rätt John Demjanjuk? För det lär ha funnits en till med samma namn, som begick självmord. Vore befängt annars att hämta en 89-årig gubbe från USA till Tyskland. Är han skyldig så hoppas jag att han aldrig släpps ur fängelset.

No statue of limitations. YEA!

Lägervakt döms till fem års fängelse

Fem års fängelse för Demjanjuk

SVD Lägervakt åtalas för tusentals mord Gamla nazister inför skranket Lägervakt åtalas för tusentals mord Rättegången mot Demjanjuk inledd 
Sista nazisten inför rätta Gamla nazister inför skranket Åtal mot Demjanjuk Nazijakt orsakar debatt i Tyskland "Demjanjuk frisk nog för häktet" 
Demjanjuk: En kamp mot tiden USA: Demjanjuk frisk nog att flyga Demjanjuks utvisning stoppad igen
Advertisements

9 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lövet
  Dec 01, 2009 @ 09:51:02

  ”Är John Demjanjuk skyldig? Han anklagas för att var en ökänd lägervakt ”Ivan den förskräcklige” i koncentrationslägret Sobibor.”

  För bövelen, Klartexten: se till att kolla upp fakta innan du skriver.

  Demjanjuk anklagades och dömdes till döden 1988 i Israel för att vara ”Ivan den förskräcklige”, en beryktad lägervakt i Treblinka. 1993 frigavs han eftersom det dykt upp bärande bevis på att han inte var just ”Ivan den för förskräcklige”.

  Den aktuella anklagelsen gör gällande att John Demjanjuk är John Demjanjuk och medansvarig för mord på 29.000 människor under sin karriär som lägervakt i Sobibór.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Dec 01, 2009 @ 10:04:21

   Två saker skall väl ändå fastställas, att han är ”Ivan den förskräcklige” och att att denne är skyldig till krigsförbrytelser, eller hur?

   Svara

   • Lövet
    Dec 01, 2009 @ 10:31:15

    Ja, det är fel. Han anklagas inte i det nya förfarandet för att vara ”Ivan den förskräcklige”. ”Ivan den förskräcklige” anses ha varit en Iwan Iwanowitsch Martschenko, en lägervakt i Treblinka. Det framkom i de bevis som ledde till Demjanjuk frigivning 1993 att Demjanjuk med största sannorlikhet inte är Martschenko och att de båda varken hade samma längd eller samma ålder.

    I det nya förfarandet anklagas Demjanjuk för att ha varit lägervakt i Sobibór och medskyldig till mord i 29.000 fall. Han har varit misstänkt till detta tidigare under förundersökningen till rättegången i Israel tills vittnen som sett hans bild tog honom för att vara just ”Ivan den förskräcklige” och åklagaren därefter byggde sitt fall på detta.

    Svara

 2. lol
  Dec 01, 2009 @ 08:25:02

  kaaaaaaaanske liiiiiiiite fördomsfull va? ALLA unkrainare judehatare och super-grymma?!?! tråkigt att folk ska generallesera så mycket. då framkommer ju de själva som rasister…

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Dec 01, 2009 @ 09:11:30

   Jag trodde det skulle framgå att påståendet inte var allvarligt menat. Får ändra formuleringen eftersom så kanske inte var fallet. Jag avsåg ukrainare som frivilligt ställt sig på nazisternas sida. Att påstå att det gäller alla ukrainare är förstås djupt felaktigt.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: