Mobiltelefoni – hjärntumör!

(Videon: Notera det skrämmande påståendet forskaren Lennart Hardell gör: man mörkar forskningsresultaten. Och han är inte den enda som påstår detta. Samma sak hävdar professor Olle Johansson!)

Felaktig  slutsats att mobiltelefoni är oskadligt!

Det är som att friskförklara en influensasmittad redan efter 5 timmar för att han saknar symptom!

En stor nordisk studie 1974-2003 med 60.000 rapporterade fall av gliom och meningiom bland 16 miljoner vuxna.

Mobilvanorna har dock inte utretts! Låter rätt märkligt, eller hur! Den allra viktigaste faktorn har således fullständigt ignorerats!

(Video ovan: Lennart Hardells slutsats om ökning nämns!)

Sen konstaterar man att mobilanvändningen ökade kraftigt 1998-2003.  Dvs dom senaste 10 åren.  Då vill man ju förstås veta när diagnostiken avslutades! 2003, 2006, 2009? Har en djävulsk betydelse för bedömningen förstås!

Först och främst krävs det en viss tids frekvent användning av mobiltelefon innan man får någon som helst tumörbildning! Sen behöver tumören ett antal år på sig för att tillväxa innan den ger symptom!

För man screenar inte för hjärntumörer! Man undersöker endast när symptom dyker upp!  Symptomfria tumörer finns ej med i undersökningen! Så ett antal personer med små tumörer saknas helt.

En läkare kommenterade i Dagens Medicin:

Märkligt att journalister och ffa rubriksättare kan dra så långtgående slutsatser av en intetsägande studie? Alla med någorlunda medicinsk skolning vet att cancer generellt tar flera decennier att utveckla. Man har dessutom undvikit att ta med gruppen hypofystumörer och neurinom av oklara skäl.

Då börjar vi med tumörbildningen. Ett försiktigt antagande  är att det krävs åratal av flitigt användande innan tumören alls bildats. Rätta mig om jag har fel! Därefter ytterligare några år innan tumören tillväxt så att man får symptom och söker läkare för dessa och hittas! T ex yrsel, huvudvärk (vanligast), epilepsi och andra trycksymptom på hjärnvävnaden.

Som jämförelse kan jag nämna att många andra tumörformer behöver 20-30 år att bildas. Finns det starka skäl att tro att hjärntumörer bildas och tillväxer mycket snabbare?

Säg att diagnostiken avslutades 2003.  Endast fall som kan antas bero på ökad mobilanvändning är intressanta. Om det tar t ex 5 år för en hjärntumör att både bildas och ge symptom så har vi första diagnosen först 2003! Det innebär att praktiskt taget inga tumörfall orsakade av den ökade mobilanvändningen registreras i studien! Själv anser jag det mer sannolikt att det behövs betydligt längre tid för dessa tumörer att bildas och ge symptom.

Så först och främst: vi måste veta hur lång tid det tar för gliom och meningiom att utvecklas och diagnostiseras! Är det t ex över 10 år så är resultatet av undersökningen praktiskt taget värdelöst eftersom alla fall orsakade av den kraftigt ökade mobilanvändningen bortfallit! Själv tror jag att den sammanlagda tiden för vuxna är över 10 år, varför undersökningen faller som ett korthus ifall den skall bevisa något om mobiltelefonins faror!

15-30 år för cancer att utvecklas!

Slutsatsen att mobiltelefoni är ofarligt kan inte dras från studien. Elementärt min käre Watson!

Den mest optimistiska vi kan säga är att vi vet inte ännu! Därför bör försiktighetsprincipen råda, dvs utgå från att det är farligt och minimera användningen!

Läs istället vad professor Olle Johannson på Karolinska Institutet har att säga i ämnet.

Vi har inte facit förrän vi har kunnat avskriva ökad tumörfrekvens pga den ökade mobilanvändningen. Det kan vi nog inte göra förrän om kanske 15-30 år från nu, beroende på hur snabbt tumörerna bildas och ger symptom.

Professorn bakom studien säger själv att man ”haft begränsad tid att studera sambandet mellan de senaste årens flitiga mobilbruk och hjärntumörutvecklingen”.

Övriga hjärntumörer ej kartlagda

Dessutom är det välkänt att strålning från mobiltelefoner/trådlösa även misstänkts orsaka akustikusneurom. Dessa har fullständigt ignorerats i studien. Likaså misstänks strålningen skada den viktiga blod-hjärnbarriären, som syftar till att skydda hjärnan (kuriosa: kaffe skyddar)

Trådlös telefoni

Dessutom anser många kritiska forskare att vanliga trådlösa telefoner är lika farliga,om inte  farligare än mobiltelefoner. Skälet skulle vara att mobiltelefoner i vart fall anpassar signalstyrkan efter mottagningsförhållandena (nära basstation, låg strålning). Trådlösa telefoner har samma höga strålning alltid!

Ifall även dessa är minst lika tumörframkallande så krävs en studie som tar hänsyn till detta! För mobiltelefoni-fallen kan förstås drunkna i dessa fall, orsakade av trådlös telefoni!

Här vore det förstås intressant att kartlägga hur frekvensen hjärntumörer påverkats av användning av trådlösa telefoner!

Tidigare inlägg:

Mobil och trådlöst: tumörframkallande!

SVD

Mobil ökar inte risk för hjärntumör

Fruktan är inte så hälsosam längre

Inga belägg för ökad risk

Barn testas för risker med mobil

DN

Jag vill veta hur det känns att bli sextiofem”

Kraftledning vid skola oroar efter hjärntumörer

AB

Mobil ökar inte risk för hjärntumör

Ny studie kopplar mobilprat till cancer

EXP

Nordisk studie: Mobilen ger inte cancer

Advertisements

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. Robert
  Dec 04, 2009 @ 08:51:35

  Mycket bra sammanfattning av cancerforskningen!

  Media och folket har tyvärr stirrat sig blinda på det ”värsta” som tydligen är att få cancer av mobilen. Personligen ser jag cancern som det lilla problemet. Vad jag är orolig för är vad de elektromagnetiska vågorna gör med vår hjärna och kropp. Får vi ett förtidigt åldrande av vår hjärna? Kan magnetfälten påverka vårt sätt att tänka och vår sinnesstämning? Hur påverkas övriga organ i kroppen? Tyvärr pekar forskningen på en hel rad sjukdomsbilder som Alzheimers, depressioner, minnesrubbningar och minskad fertilitet.

  Cancer? Vad är det mot att hela befolkningen går runt som sterila zombies?

  Nu hoppas jag att det inte blir så illa, men vem vet egentligen?

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: