Tortyr och självmord i svenska häkten!

KRONOBERGSHäKTET

Inkompetent personal

Och vilka dumma jävlar sen som jobbar på häktena! En kille hade hängt sig och TRE vakter hittar honom hängande. Men ingen av dom har vett att skära ner honom, utan lät honom hänga kvar medan dom ringer efter ambulans! Får häktespersonalen ingen utbildning alls? Anställer man fullständiga idioter? Hjärndöda?

Lyckligtvis fälldes väktarna! En signal att inte ens väktare får tänka med röven, när det gäller liv och död!

Facket hävdar idiotiskt nog att vakterna gjorde precis som dom skulle göra. I så fall måste häktena stängas omedelbart och ansvarigt fackfolk fotas! För det är livsfarliga inrättningar! Ifall reglerna är felaktiga eller oklara skall ansvariga ha skit för detta! Men väktarna skall sannerligen inte slippa sitt straff!

Häktena ansvarar för fångarnas liv och hälsa, men lever inte upp till ansvaret!

Psykisk tortyr!

Med jämna mellan rum hänger sig häktade i Sverige pga den hårda isolering de utsatts för! Det är inget annat än psykisk tortyr! Visst dom får en bädd, mat osv. Men beroende på restriktionerna i det enskilda fallet kanske de inte får umgås med andra människor (medfångar), titta på TV, läsa tidningar etc. Har en advokat som inte har tid att träffa dom mer än minimalt. De har ingen aning om hur länge de skall vara isolerade, dagar, veckor, månader? Jag är inte så förvånad över att folk tyvärr tar livet av sig!

De som inte får träffa andra, inte läsa tidningar eller titta på TV, utan måste vara helt ensamma med sin oro, kanske t om klaustrofobi. Det kan lätt bli outhärdligt!

Den hårda isoleringen måste brytas! Personalbrist duger ALDRIG som skäl för att tortera någon! Antingen skapar man mänskliga villkor eller så får man lägga ner häktena! Kronobergshäktet tycks ha en särdeles hög självmordsfrekvens och ständigt får vi höra att de har personalbrist. Att ev ångest får väldigt kraftigt genomslag i en total isolering är självklart!

Där utredningsskäl saknas för att isolera någon, låt ett gäng umgås i burarna (tårtbitarna) flera timmar per dag. Skulle göra en enorm skillnad! Måste man omprioritera så gör det, överför pengar från fängelserna till häktena, om nödvändigt!

Ett enkelt sätt för vissa att bryta isoleringen är att erkänna (trots oskuld), vilket förstås är tragiskt. Dom sitter där i väntan på att åklagaren skall väcka åtal. För att kunna göra det måste han skaffa bevis, i form av erkännande eller annat. Så genom att sätta hård psykisk press på den anhållne (isolering) så hoppas åklagaren att denne skall lägga korten på bordet. I Egypten ger man kanske elchocker, men här isolerar vi folk istället. Och skyller på personalbrist. Tortyr är det lik förbannat!

Jag kan svära på att de flesta skulle föredra ”lite skit i hörnen” men få umgås med andra, än vår kliniska hårdisolering! Det är mänskligare att leva bland 10 medfångar i en cell än sitta isolerad 24 timmar per dygn!!!  En timme per dag får dom gå ensamma på en rastgård (se bilden nedan) om dom inte har tur, men är fortfarande isolerade! För många får inte träffa någon medfånge överhuvudtaget!häkte rastgård (tårtbit)

När dom till sist dömts och hamnar i fängelse blir det en enorm befrielse för då får då bryts isoleringen och dom får umgås med andra människor. Fängelse är ingenting jämfört med häkte! Och jag anser det mer mänskligt i Thailändska häkten/fängelser med kackerlackor men med mänskligt umgänge, än dammfritt och total isolering!

Kritik från FN:s tortyrkommitté!

Jag hävdar att vi bedriver tortyr i svenska häkten! FN:s tortykommitté är av samma åsikt!

SVD

De tre Mariestads-vårdarna fälls
Häktesvårdare åtalas efter självmord
Hängning på häktet rättssak igen
Åklagare utreder hängning på häkte

”Någon av cheferna borde ta på sig ansvaret”

DN

Tre fälls för häkteshängning

EXP

FN:s Människorättskommitté kritiserar Sveriges häkten!

stadig ökning (2006)

http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_1448435.svd

http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_1310059.svd

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1437336.ab

http://www.bt.se/nyheter/personal-anmals-for-tjanstefel-efter-sjalvmord-i-haktet(567883).gm

http://www.gt.se/nyheter/1.975857/tva-forsokte-bega-sjalvmord-pa-haktet

http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_1310059.svd

Advertisements

11 kommentarer (+lägga till din?)

 1. mohammed ali
  Jun 02, 2010 @ 21:18:13

  hej jag är har nyss släppts från 90 dagar i häktet satt 5 dagar i aresten väntan på häktets förhandlig blev glad när jag kom till häktet för det fanns en teva trötnade efter 1vecka o det är pykande att inte få se elr prata med nån en deras anleding att födröja häktet var att dom hade ledig för det var röd dag o så vidare fylde 18 där inne o fick inte prata med min mamma på 2månader du känner värkligen att man inte äger sitt egna liv brottet som jag gjorde var personrån o beviset dom hadde var ord mot ord sen ser man folk som säger rätt åt blatte jävlarna o man ser att det är många svenska ochså som blir benhlade som horungar förvättarr sej att vi ska visa repsekt till våran rergering jag hadde inte inte ens spottat på statminsitern om han börjar brinna elr åklagarens barn

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Jun 02, 2010 @ 22:49:01

   Häkten är tortyr! Det är menat som tortyr för att tvinga folk att erkänna inför rättegången, vare sig man är skyldig eller ej. Vill man tortera, erkänn det i varje fall! Vill man inte tortera? Låt dom häktade umgås! Ibland måste folk isoleras av utredningstekniska skäl, men i övriga fall, måste dom få träffa varandra!

   Svara

 2. profanum_vulgus
  Dec 14, 2009 @ 08:42:59

  Jag vill också påpeka att många ociviliserade stater förfäras över tortyren i Sverige. I Egypten som du nämner så kan polisen skrämma och kanske spöa upp en häktad (om det inte är terrorbrott, för då är det värre) för att få fram information. Isolering av den form man har i Sverige använder de som sina värsta tortyrmetoder.
  I Turkiet där våld mot fångar är normalt så hungerstrejkade hundratals fångar i protest mot nya fängelser med enmansceller (de skulle såklart inte vara isolerade 24 timmar om dygnet, utan bara under nätterna).
  På tortyrinrättningen Guantanamo så isolerades fångarna som den näst sista tortyråtgärden. Den sista var isolering i obekväm ställning.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Dec 14, 2009 @ 11:22:43

   Egypten är intressant därför att dom skäms inte över sin tortyr. Dom gör vad som behövs. Dom är så grymma att håret reser sig i nacken, men dom har gett sig fan på att rädda samhället från islamisterna.

   Stödjer jag deras metoder? Ja, annars hade Egypten haft sharia-lagar idag! Islamister som vill inför Sharia-lagar skall hålla truten om mänskliga rättigheter!

   Falangister etc: Du tycker att när du bifogar ett antal länkar utan någon som helst precisering så skall jag läsa igenom allt och gissa mig till vad du tänkte på? När du länkar och hänvisar till något måste du vara precis och tala om exakt vilken mening etc dy åsyftar. Jag har självklart inte tid att läsa igenom alla länkar i detalj. Behöver jag verkligen informera om en sådan självklarhet?

   Håll dig till ämnet: du skrev en nazistisk kommentar som flödade av judehat till mitt inlägg ”SD växer och växer!”. Inlägget hade inget med judar att göra så kommentaren var helt irrelevant, förutom att den var nazistisk. Jag har redan tidigare påpekat varför det är viktigt att vara saklig: annars måste jag ägna onödig tid åt att kommentera även invektiven. Och sen lär detta utvecklas till en debatt i sig! Och när den debatten slutligen är avklarad så har vi glömt vad själva sakfrågan gällde! Så kan du givetvis inte hålla på. Jag har inte oändligt med tid, även om jag skulle önska det. Så bara för att främja en effektiv debatt är det mycket värdefullt att vara saklig helt enkelt! Vill slippa invektiv-debatterna.

   Svara

 3. profanum_vulgus
  Dec 14, 2009 @ 08:38:29

  Åklagare medelius anmäldes i två andra ärenden för att ha förfalskat bevis, men då för att få fällande dom. I det här fallet har hon på samma sätt förfalskat bevis för att få en friande dom.

  I övrigt tycker jag att du visar en ovanligt klartänkt och humanistisk sida för att tillhöra det politiska läger du gör.

  Jag anser att de tre vårdarna begick dråp. Om man är skyddsgarant för någon annan och underlåter att göra något man är skyldig att göra så begår man ett aktivt brott. Det vill säga underlåtenhet blir aktivt handlande när man är garant.

  Vad facket menar är förresten att de tre vårdarna handlade enligt instruktionerna, och att det därför är deras chefer som är ansvariga.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Dec 14, 2009 @ 11:17:31

   Jag får lätt en felaktig politisk stämpel. Jag är INTE politiskt engagerad, eller ens intresserad, egentligen! Jag har åsikter i sakfrågor och är engagerad i islam-frågan eftersom det är en ödesfråga för Sverige.

   Jag är humanist. Konsekvent! Mer komplicerat är det inte. Humanismen följer inga partipolitiska eller andra spår. Om du läser ett antal av mina inlägg i olika ämnen så framgår nog detta.

   Svara

 4. Knut
  Dec 13, 2009 @ 01:21:40

  Åklagare medelius är gift med en kriminalvårdare. Vilka signaler sänder det om hennes oväld?

  Svara

 5. Dan
  Dec 11, 2009 @ 22:09:33

  Ömma för brottslingar… Nu låter du som en vänsterextremist. Det var knappast en duvunge det gällde. Vi behöver hårdare tag inte jakt på den utarbetade väktar- och vårdarkåren på våra svenska fängelser!

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Dec 11, 2009 @ 22:37:09

   Du antyder att dom ville ta livet av honom. Varför? Har du något till deras försvar, varsågod! Hårdare tag skall domstolarna stå för, inte häktespersonalen!

   Svara

 6. Lövet
  Sep 02, 2009 @ 15:03:54

  Förutom när det gäller terrormistänkta islamister då, eller?

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: