Värna offret-inte gärningsmannen!

Folk verkar förvånade över att mobboffrena inte tas på allvar. Inte jag! Det är ju uppenbart att vi har en kultur som överbeskyddar gärningsmannen. Hans rättigheter blir viktigare än offrets trygghet! Det måste bli tvärtom!

Vems parti tog pressen när den 78-åriga Inger slogs ihjäl i Landskrona? Aftonblandet framförallt, men även övrig press skrev ett antal snyfthistorier till förmån för gärningsmannen. Kvinnan var ju död, så varför slösa sympatier på henne? Bortkastat eller hur? Och straffet för att oprovocerat slå ihjäl en gammal pensionär är ett år i fängelse(2/3)! Är inte det ett skämt? Bryr vi oss om offret och efterlevande? Knappast!

Sen har vi PA Pettersson som slog till en våldsman med domkraft, efter att denne tagit stryptag på en kvinnlig pensionär i bil.  Han räddade kvinnan, men fick ett års fängelse! Nästan lika långt straff som palestinierna som slog ihjäl Inger i Landskrona! Hade han stannat och tittat på medan kvinnan ströps, hade han varit en fri man. Skall du hjälpa offret, se för fan till att inte trampa på gärningsmannens rättigheter! För det kommer att stå dig dyrt! Visst han brukade övervåld, men drabbade det någon oskyldig, någon som förtjänade våra omsorger? Sådana domar hjälper inte brottsoffren,  och avskräcker inte våldsmännen, tvärtom!

Hur reagerade vi på hoten och överfallen på Lars Vilks? Återigen värnade många gärningsmännens intressen! Man skall inte kränka deras tro, bla bla bla. Många vände offret ryggen, som vanligt.

Många inom vänstern tar reflexmässigt parti för terrorister, urskuldar deras illdåd med att ”palestinierna minsann fått lida” etc. Den inställningen funkar bra för dom tills dom själva drabbas! Smarta har dom aldrig varit.

Sen har vi ungdomsmördare som slipper ut efter ett år i fängelse! Sådana domar ger en klar signal: Vill du döda någon? Passa på, det har aldrig varit så billigt som idag!

Det är något fundamentalt fel på vår mentalitet!

Helst skall vi ha fullständig rättvisa förstås, något vi aldrig att uppnå. Någon kommer att drabbas orättvist! Se för fan till att det blir gärningsmannen! Inte offret!

Vi vet att offret drabbats av en rättvisa. Därefter tycks samhällets främsta mål vara att se till att gärningsmannen inte drabbar av någon orättvisa! Det är absurt!

Det finns en primitiv rättvisa i mitt förslag. Rättvisedelen är det väsentliga, inte att det är primitivt.

Vi måste unna oss att gärningsmännen drabbas, på ett medvetet plan! Dom är skuld till hela skiten, eller hur? Om vi skall överbeskydda gärningsmannens intressen in absurdum, kommer detta alltid att drabba offrena, nuvarande och framtida! Jag säger, ta risken att gärningsmannen emellanåt drabbas orättvist! Rätt person råkar i vart fall ut för orättvisan, för en gångs skull!

Något är ruttet i vårt överbeskyddande av gärningsmännen! Överbeskydda dom oskyldiga, inte gärningsmännen! Häng ut dom och låt dom lida, ifall det behövs!

Denna tendens att värna gärningsmannens intressen gör såklart att det nästan blir fult att vara offer. Utgångspunkten blir inte att döma ut en uppenbart klandervärd handling. Utgångspunkten är att finna ursäkter för gärningsmannens beteende. Det är synd om honom för han har barn etc. Om gärningsmannen är av utländsk härkomst är det rasistiskt att påpeka detta. För att inte tala om att det är rasistiskt och islamofobiskt att klandra hans beteende.

Vi måste ändra vår prioritering till förmån för brottsoffrena! Vår mentalitet måste förändras, för att inte offrena ständigt skall komma i kläm. För mig är ett dött offer värt mer än en levande gärningsman! Kan vi inte ta det steget så kan vi aldrig prioritera rätt! Vi hamnar alltid fel och offrena kommer alltid i kläm!

DN
Ökad mobbning oroar Reinfeldt  Antalet anmälningar har vuxit kraftigt.
Yasmine, 16, mobbades i åtta år.  Chatt om mobbning.
SVD
”Ta ungas nätsäkerhet på allvar”   15/6 Barn utsätts för mobbning på nätet 12/6 Flickor möter risker på nätet
AB
Mobbades i 8 år – fick ingen hjälp 
EXP
http://www.expressen.se/1.2025767  Yasmine mobbades – skolan nekade hjälp 
Advertisements

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Mika
  Jun 16, 2010 @ 13:44:48

  Påminner om ett engelskspråkigt ordstäv som jag läste en gång: ”He who is overly merciful to the cruel, ends up being cruel to the merciful.

  Stämmer gott…

  Svara

 2. Thore
  Jun 16, 2010 @ 00:48:59

  Bra skrivet. Kunde inte gjort det bättre själv.
  Och Du är inte ensam som tänker på, samma sätt. Vi är många, det är bara det att många vågar inte komma fram ur buskarna.

  Annat
  Jag läste i Statistisk årsbok från 1986. Det är inte så värst länge sedan. Där står inget om hur många muslimer det finns i Sverige. Det står Svenska kyrkan, Evangeliska…., Fribabtist.., Frälsningsarmen, Helgelseförbundet…., jehova, pingströrelsen, Sjundedag…, Svenska allians…, Svenska baptist…, Romersk katolsk. De flesta utlänningar 1960 var Tyskar 22934 st förutom Finnar som var 74935 st. Från Libanon 15 st, Syrien 9 st, Iran 52 st, Turkiet 168.
  Sverige är det landet i EU som tagit mest emot utlänningar per capita. Totalt av alla eu länder är vi på 3 plats efter Tyskland och Frankrike. Men per capita ligger vi långt långt FÖRST och STÖRST.
  Kolla denna sida
  http://affes.wordpress.com/2010/04/16/vem-ar-egentligen-extrem/

  HJa de
  Thore

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: