Bidragen hotar världsekonomin!

Jag tror att världen står inför en ny allvarlig finanskris! Mycket pekar på detta! Jag tror att Grekland måste lämna Euron, för att kunna öka sin export och få sin ekonomi på fötter. Även andra länder som Spanien, Italien kan gå samma öde till mötes.

Här har ni en amatörs analys av situationen.

Vad gick snett i finanskrisen?

Man har brutit mot kapitalismens heligaste principer! Företag som misslyckas bör gå i konkurs. Ett företag som tillverkar dyrare och sämre produkter än konkurrenterna bör gå omkull! Hur skulle det funka om samhället betalade, så att dom kunde fortsätta sin misslyckade verksamhet? Det skulle bli väldigt dyrt för skattebetalarna att ge understöd åt alla företag på fallrepet.

Kan man inte tjäna pengar så betalar staten! ”Competent people are giving money to the in-competent people”! Its not only bad moral, but bad economy!

Vem tjänar på detta då? Bidragsmottagarna såklart! Även bankerna, som lånat ut pengar till företag som aldrig borde fått kredit! Inkompetenta banker och företag!

Vem förlorar? Skattebetalarna, dvs du och jag! Vi får betala bankernas dåliga affärer!

 I USA bildades kreditinstituten Fannie May och Freddie Mac av amerikanska regeringen för att ge lån till folk som inte kunde få vanliga banklån för husköp! Dessa bolag privatiserades senare. Alla skulle ges möjlighet att förverkliga den amerikanska drömmen om ett eget hus, rik eller fattig, anställd eller arbetslös!

Staten garanterade att kreditinstituten fick betalt även om husköparna inte klarade av lånen! Så kreditinstituen hade inget att förlora på att låna ut till vem fan som helst! Man kunde bara vinna! Man garanterades ränteinkomster och kunde inte förlora något ifall låntagarna inte klarade lånen.

Dessa miljontals lån bakades in i olika fonder som fick bästa kreditbetyget AAA, av bolag som betalades av fonderna! Massor med fondandelar såldes inom USA och utomlands, t ex Island. Huspriserna steg och alla lockades belåna husen upp till skorstenen. Ofta med låg ränta inledningsvis, som dock steg kraftigt efter några år. Så länge huspriserna steg så gick det bra att låna ytterligare pengar!

Men om huspriserna skulle sjunka kunde man inte låna mer. Många klarade till sist inte av att betala räntorna, utan tvingades lämna husen. Klarar man inte av att betala ett huslån så är det bara att lämna huset, så blir man skuldfri (i USA. I Sverige förföljer skulderna dig till graven)! Många tvingades sälja, med ett stort prisfall på bostäder, ofta närmare 50 %. Så många hus var värda hälften mot inköpsvärdet när köpfesten upphörde.

En massa bolag som köpt upp dåliga krediter (utan att inse detta) hotades nu av konkurs. Dom borde gått i konkurs, enligt sunda ekonomiska principer! Gör man stora investeringar, så bör man undersöka vad man investerar i! Man har en undersökningsplikt!

Men istället beslutar kongressen att dela ut bidrag för att hindra konkurserna! Så alla stora bolag som fattat dåliga beslut kompenserades ekonomiskt!  Istället fick skattebetalarna stå för notan! Husköparna, dvs skattebetalarna blev av med sina hem och fick dessutom betala bankerna en gång till, via skattsedeln! Dom har ju både förlorat ev insats till husköpet samt alla räntor dom betalt under årens lopp!

Den fd husägaren satt med Svartepetter! Bankerna som redan tjänat en massa räntor och övertagit husen, räddades av skattepengar! Dessutom betalades miljonbonusar ut till dom ansvarslösa företagsledarna (även i Sverige)!

Sverige har gjort samma sak! Vi har inte haft samma dåliga utlåning men banker som spekulerat har sluppit konsekvenserna av sina dåliga beslut och istället räddats av skattepengar! Du och jag sitter med SvartePetter!

Vad som borde ha hänt är förstås att alla som misskött sig borde gått i konkurs! Skattebetalarna skall inte betala en krona till dom! Då tvingas företagen inse att ingen hjälper dom ifall dom gör dåliga affärer!

Vi måste låta företag gå i konkurs!

Det är en fullständigt naturlig och nödvändig beståndsdel av kapitalismen! Survival of the fittest! Nödvändigt för både moralen och ekonomin!

För alla utom finanssektorn är detta en självklarhet!

Kapitalister i framgång, socialister i motgång!

Inget företag som mottagit bidrag från staten förtjänar vår respekt!

Om du och jag gör en dålig affär så får vi själv stå för konsekvenserna! Staten betalar inte ett öre! Samma sak gäller inte för bankerna! Oavsett hur ansvarslösa dom är så garanteras dom pengar!

Men om dom går i konkurs så förlorar vi väl våra sparpengar? Ja, delvis! Att spara pengar i en bank skall vara som att investera i den banken! Vi måste göra bra investeringar! Då skulle marknaden skapa ett säkrare sparsystem! Spararna skulle undvika att placera pengar i banker som missköter sig, som gör alltför spekulativa affärer! Och dom skulle bara spara där dom fick full insyn i affärerna! Det skulle bli självreglerande så småningom!

Man snackar om att att vi måste ha förtroende för finanssystemet! Vi bör inte ha förtroende för ett inkompetent finanssystem! Däremot för ett system som står på egna fötter och inte gör usla affärer!  Att pumpa in pengar i ett ruttet system är som att måla läppstift på en gris! Se så snygg hon är! Därför var det så viktigt att staten inte gav pengar för att stötta SAAB!

Det djupare problemet tror jag är att vi är skuldekonomier! Skuldproblem löses genom nya lån. Ifall långivarna får problem så lånar dom bara av andra osv! Se på Grekland, som helt misskött sin ekonomi och ljugit om den! Övriga Europa lånar nu pengar till Grekland. Spanien och Italien kan bli näste man till rakning. Även svenskarnas skuldbörda har ökat dramatiskt! Men statsfinanserna är OK.

Dvs kompetenta företag/länder ger pengar till in-kompetenta företag/länder! Är det tänkt att kapitalismen skall fungera på det viset? Detta leder inte till något gott!

Denna bidragsekonomi är ett allvarligt hot mot vår välfärd!

Jag tror inte på Euron! Den underhåller bidragsekonomin! Ett svart får kan inte devalvera för att öka exporten, vilket ju är livsnödvändigt! Därför tror jag Grekland kan tvingas lämna Euron! Då skulle deras valuta sjunka som en sten och exporten skjuta i höjden! Dom skulle inte ha råd att köpa så mycket från utlandet, men dom bör ju spara, eller hur? Med Euron kan länderna som behöver, inte bedriva en anpassad, självständig finanspolitik. Moraliskt förtjänar Grekland ingen hjälp alls! Dom har ju under många år brutit mot reglerna och fört övriga medlemsländer bakom ljuset!

Vi måste bli mer kapitalistiska!  Så länge bidragsekonomin fortsätter, så kan kapitalismen inte fungera som det är tänkt! Skötsamma skattebetalare kommer att blöda pengar åt misslyckade företag och länder! Den som slipper ta konsekvenserna av sina handlingar tenderar att bli ansvarslös, och det är problemet!

Ifall bidragsekonomin avskaffas bli skattebetalarna och hela samhällsekonomin de stora vinnarna! Dåliga företag slås ut och bättre växer fram i deras ställe och skattebetalarna får mer pengar i plånboken! Ett framåtskridande!

Och jag tror att en ny allvarlig finanskris väntar bakom hörnet! Många framstående finansanalyter, som även förutspått dom senaste finanskriserna,  är övertygade om detta!

Vad tror du?

SVD
Finansbubblor följer välkända mönster  Paul Krugman spår ny depression  ”Köpfest när räntorna stiger”  Ny finansoro sänker börserna  Här är politikerna som äger flest hus  Nedgång i Tokyo   Nedgång även på USA-börserna  Börsras efter ny finansoro   ”Har balanserat på gränsen till kollaps”   Nedgång i Tokyo   HQ:s tradingsmäll 1,2 miljarder   Mordrättegång måste tas om   Demokrater ger upp bankskatt   Ras även på USA-börserna   Bildt ger general beröm Tesla öppnade starkt på börsen   All time high för guldet   Oro för Kinas tillväxt pressar New Yorks börser  Stockholmsbörsen rasade  USA-hushållen tappar tron på ekonomin  Obama: Arbetsmarknaden är fortfarande ett orosmoment  1,6 miljoner drabbade av Nordeas problem  Krisräntan snart ett minne blott De är världens mäktigaste kändisar Dyrare besiktning efter första juli En fransk caféracer som överraskar Asiatisk oro pressar börsen
DN
Börserna rasade efter skuldoro  Nasdaq sjönk med 3,9 procent.   Kraftigt ned i Stockholm.  Danskarna betalar mest skatt i EU  Tror inte på skattesänkningar
AB
Färre tror på sigande börs  superräntan på väg bort  Fonder som hade gjort dig riktigt rik     Fonderna du skulle haft i vår   Fonderna som stigit med 8 000 %   Banken slarvade bort miljonarvet  Var sjunde svensk anser sig lurad av banken  USA trolig start för världens kollaps Jätteras i dag på Stockholmsbörsen    Oron över tillväxten i Kina och usel makro- statistik från USA fick investerarna att dra öronen åt sig   Följ börsen – minut för minut   Nordeas kunder rasande  Här är vinnarna – och förlorarna    Friska Johan och Jenny gynnas av Reinfeldts Sverige    Arbetarnas lönelyft ligger långt under Fredrik Reinfeldts   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7386133.ab
EXP
http://www.expressen.se/Nyheter/val2010/1.2045895/fredrik-reinfeldt-i-topp-mona-sahlin-i-botten  http://www.expressen.se/ekonomi/1.2044384/danskarna-betalar-mest-skatt-i-eu 
Advertisements

11 kommentarer (+lägga till din?)

 1. you gotta read this blog
  Jul 06, 2012 @ 14:55:20

  Right away I am ready to do my breakfast, later than having my breakfast coming over again to read further news.

  Svara

 2. Trackback: Grundvärderingar
 3. Mika
  Jun 30, 2010 @ 13:35:01

  Våra västerländska eliter vet att deras pengar är värdelösa. Det är eliterna som lånar ut och till och med trycker våra pengar. Själva omsätter dom snabbt sina pengar till mark, guld, silver, olja, spannmål, diamanter, etc. Saker som har ett RIKTIGT värde. Dom här råttorna vill äga hela planeten och hålla oss som sina slavar. Dom borde utrotas.

  Svara

  • Robin Shadowes
   Jun 30, 2010 @ 22:42:44

   Vi är för många för att det skall gå att kontrollera oss på ett någorlunda rationellt sätt. Det är därför dom tänker döda 80-90% av mänskligheten på olika vis. Genom virus, vaccinationer, chemtrails, skapade naturkatastrofer där mexikanska golfen är ett exempel, krig och svält, det senare också människoskapat genom tidigare nämnda metoder. Genom genmodifierad gröda (Monsanto) har dom full kontroll över detta. Glöm ej heller den globalabidöden. Utan polinering ingen gröda ergo svält igen.

   Svara

 4. Alien
  Jun 30, 2010 @ 09:19:02

  ”Och jag tror att en ny stor finanskris väntar bakom hörnet!

  Vad tror du?”

  Jag VET att vi inom ett år får en återupprepning av kraschen 1929.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Jun 30, 2010 @ 09:27:32

   Är rädd för att det kan bli så ja. Hur kan du vara så säker på det?

   Svara

   • Payback
    Jun 30, 2010 @ 12:11:36

    Jag är en av dem som är med och iscensätter kraschen.

    Den är välplanerad, på samma sätt som den 1929 också var väldigt välplanerad. Tanken är att när kraschen är över så skall de stora instituten stå som ägare till drygt 70% av all mark världen över och de som tidigare ägde marken är tänkta att bli ”tenants” istället. Mer eller mindre livegna.

    Den räntebaserade ekonomin som sådan är bara en scam för att kunna låna ut värdelöst papper till dig som medborgare och sedan kunna kräva in materiella resurser i retur. Vi ger dig ekonomiskt ”hopp” och du ger oss ditt hus. Svårare än så är det inte att göra en ”hostile takeover” av västvärlden.

    Svara

 5. Demokratbloggen
  Jun 30, 2010 @ 08:48:40

  Jag såg att du har en länk till Demokratibloggen. Den länken leder egentligen ingen vart, men om du vill länka till Demokratbloggen på din bloggroll så är adressen:

  http://demokratbloggen.wordpress.com

  mvh/Demokratbloggen

  Svara

 6. Demokratbloggen
  Jun 30, 2010 @ 07:48:29

  Det här är ett sätt för oligarkerna att suga ut pengar ur skattebetalarna hela tiden.

  En bank som inte sköter sig skulle tas över av staten utan att staten betalar pengar till ägarna, de exproprierar helt enkelt banken och räddar på det sättet spararnas pengar.

  När banken går bra så säljer staten banken till kapitalister som förstår sig på ekonomi. men om de missköter banken så kan de få den exproprierad utan att bankirerna tjäna ett öre själva.

  Det hade kunnat vara lösningen istället för att låta bankirerna göra som de vill. Och samtidigt behöver det inte bli kriser och småsparare som får ett helvete på grund av att bankerna gisslantar staten.

  Det ska vara tvärtom så att staten sk kunna sätta press på bankerna istället. Det är stort ansvar att ha bank. Om inte det sköts så är det bankirerna som ska göra personlig konkurs istället, så inte banken drabbas.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: