Turkiet på väg mot Sharia?

Svenska journalister är väldigt naiva. Dom förutsätter att dagens folkomröstning om den turkiska grundlagen innebär ett steg mot ökad demokrati. Islamisterna har föreslagit ändringar som ökar den sittande regeringens makt, tillåter religiösa partier och försvagar den ”djupa staten”. Den ”djupa staten” är diverse grundlagsbestämmelser som infördes av Kemal Ataturk (Mustafa Kemal) i syfte att säkra att Turkiet förblir en sekulär stat. Att islamisterna vill ändra den grundlagen ligger i sakens natur. Sen ligger fältet öppet för införande av islamism. Dvs ett samhälle präglat av religiösa lagar och sharia. Detta ville generalerna förhindra med sitt kuppförsök (all heder åt dom!).

Många turkar, oroar sig för att grundlagsförändringarna är första steget mot att Turkiet blir ett nytt Iran. Denna oro delas av utländsk press. Svensk media, naiva som vanligt, ser istället grundlagsförändringen som en välkommen förutsättning mot Turkiets väg in i EU. Återstår att se, men ”me worry”! Nästa år är det val i Turkiet. Då får vi se vad det turkiska folket föredrar, sharia eller demokrati?

Turkiet är muslimskt till 97 % och för en muslim är islamism fullt naturligt, Allahs vilja helt enkelt. 

SVD
Jämnt val om grundlag i Turkiet  Hätskt när turkarna röstar om författning   Prognos: Ja till ny turkisk grundlag
DN
EU håller tummarna  Ja till ny grundlag
AB
Ödesval i Turkiet
 

Advertisements

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Milan
  Sep 14, 2010 @ 06:56:41

  Det som inte skett i den muslimska världen (förutom delvist turkiet som är bland de 20 största ekonomierna i världen läs G 20) är den industriella revolutionen, vilket ger upphov till en medelklass. En sådan utveckling hade definitivt inneburit slutet för Islam i sin nuvarande form (liksom katolicismen). Se bara på Europas muslimer, som till över 99,98% är helt sekulära eller endast mycket milt praktiserande. Min vän, om du verkligen vill lära dig och veta, om du verkligen vill vara KLARSYNT, så hjälper dig gladeligen!!! Lev väl, nu måste gå till jobbet 🙂 Jag skriver gärna mer om du är intresserad!

  Svara

 2. Milan
  Sep 14, 2010 @ 06:45:09

  Jag har aldrig sett på maken till okunskap! Vem är du egentligen? (alltså bakgrundsmässigt & fackmässigt) som gör sådana här dogmatiska och svartvita slutsatser. Det väl du att detta har inte direkt har med islam att göra. Låt mig hjälpa dig lite grann. Låt oss gå tillbaks till 1750-talets Europa. Fanns det någon demokrati där då? Feodalsamhällen alltihopa. D.v.s diktaturer utan guds nåde. Krig på krig på krig (Läs b.la 30 åriga kriget). I Frankrike förföljdes hugenotter (franska protestanter) medan solkungen badade i rosenvatten samtidigt som befolkningen (den icke-frälse) svalt.
  Anledningen till den nuvarande demokratiseringen Europa är industrialisering som tog fart under 1800-talet vilken där förutsättningar för demokrati katalyserats av Upplysningen och sedermera revolutionerna vilka svepte som en löpeld under Europa. Med borgerskapets (läs bourgeoisie) födelse (ett motkapital till adeln) kunde vi äntligen börja vädra demokrati.

  Svara

 3. Milan
  Sep 12, 2010 @ 23:18:53

  Trasproletariatet har talat! Vi lever i år 2011 och dom allra flesta svenskar har rest till Turkiet eller känner som gjort dito med mycket goda erfarenheter. Förr var ni ju emot judar och deras så kallade ”världs-hegamoni”….Hur orkar Ni leva med ert egna hat, det undrar jag, så fruktansvärt mycket ni går miste om….

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Sep 13, 2010 @ 09:35:06

   Jag har också besökt muslimska länder. Och har inget emot muslimer som människor. Turkiet kan vara på väg mot sharia nu. Som Algeriet en gång. Kan du visa något muslimskt land som har uppnått västerländsk nivå av demokrati, yttrandefrihet, jämlikhet och välstånd? Alla är mer eller mindre underutvecklade i dessa hänseenden! Islam hindrar den utvecklingen!

   Svara

  • KLARTEXTEN!
   Sep 13, 2010 @ 09:35:07

   Jag har också besökt muslimska länder. Och har inget emot muslimer som människor. Turkiet kan vara på väg mot sharia nu. Som Algeriet en gång. Kan du visa något muslimskt land som har uppnått västerländsk nivå av demokrati, yttrandefrihet, jämlikhet och välstånd? Alla är mer eller mindre underutvecklade i dessa hänseenden! Islam hindrar den utvecklingen!

   Svara

 4. carl
  Sep 12, 2010 @ 17:41:43

  Ingen vettig människa vill att Ett islamistiskt land kommer in i Europa.
  Så, hur många är det?

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Sep 12, 2010 @ 18:28:09

   70 miljoner invånare har Turkiet om jag minns rätt, varav 97 % är muslimer.

   Svara

   • Lövet
    Sep 12, 2010 @ 23:52:37

    Islamistiskt?

    Svara

    • KLARTEXTEN!
     Sep 13, 2010 @ 09:45:52

     Jag var nog inte tillräckligt tydlig i inlägget. Syftet med den ”djupa staten” var att säkra det sekulariserade samhället, men till priset av (en mild) militär diktatur. Jag menar att det är ett fint pris för att säkra det sekulära samhället, a bargain!! Därför har Turkiet sen Ataturk kunna dras fram som ett muslimskt ”flaggskepp”, ett ”bevis” på att ett muslimskt land kan vara ”demokratiskt”. Men istället blev det mer eller mindre en militärdiktatur! Men det är de muslimska ländernas öde! Antingen sekulär diktatur eller sharia. Make ur pick!

     Exempel Iran: diktatur-sharia, Irak: diktatur- kaos (kanske sharia sen), Afghanistan: diktatur-sharia-kaos, Algeriet på väg mot sharia-nu militär diktatur (mer eller mindre), Saudi arabien: sharia, Sudan: diktatur, Egypten: diktatur-ev sharia(om folket får sin vilja), syrien: diktatur osv osv

     Turkiet kan gå tre vägar: sharia, militär diktatur eller demokrati (av västerländskt snitt). Det är ett lotteri. Det mest sannolika är att landet går mot sharia, stegvis.

     Svara

 5. MH
  Sep 12, 2010 @ 13:29:12

  Europa är förlorat om Turkiet kommer in i EU.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: