Hyresrätter subventioneras inte!

Titt som tätt läser man om att subventionerna bör avskaffas för hyresrätter. Är hyresrätter subventionerade?

Vad händer när hyresrätter ombildas till bostadsrätter? Månadsavgiften sjunker rejält, ofta till hälften mot tidigare. Överallt utom i storstäderna sjunker boendekostnaden rejält!  Det kommer som ett brev på posten. 

Att detta i allt väsentligt skulle hänföras till en effektivare drift är uteslutet. Detta säger mig att hyresrätter idag subventionerar övrig kommunal verksamhet och alls inte subventioneras!

SVD

Stockholm dyrast i Norden  Bopriserna väntas plana ut  Bostadspriserna faller Kan bopriserna få till en ny grön våg? Bopriserna rör sig inte i sommar Privatekonom: Bopriser kan gå åt båda hållen Chatt om bopriserna Hushållen bär själva hela ränterisken Baksmälla efter bolånefesten Grekland billigt trots krisen  REPLIK Bostadsmarknaden Sluta misskreditera hyresrätten

Advertisements

11 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lövet
  Okt 25, 2010 @ 12:21:07

  ”Är hyresrätter subventionerade?”
  http://www.dn.se/bostad/marknadshyra-ger-vardar-miljarder-1.70683

  ”Vad händer när hyresrätter ombildas till bostadsrätter?”

  En hyresgäst hyr sin hyresrätt och hyresvärden står för hela risktagandet. Hyresgästen kan säga upp hyreskontraktet, packa ihop och flytta ut inom uppsägningstiden. Efter detta har hyresgästen inga åtaganden. En bostadsrättsinnehavare (medlem i en bostadrättsförening) äger en andel av objektet och har inte bara investerat utan övertar även en del av risktagandet. Genom ändringar i jordabalken är det sedan 2009 möjligt att köpa en lägenhet som fast egendom. Då står du som ägare för hela risktagandet och har ingen förening i ryggen. Typ radhus.

  Ser du någon som helst skillnad i dessa tre alternativ?

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Okt 26, 2010 @ 21:41:53

   Skillnaden är enorm. Skillnaden mellan hyresrätt och bostadsrätt är som att låna till ockerränta eller vanlig bankränta. Tillkommer dessutom den historiska värdeökningen på bostadsrätter. Dvs mindre löpande kostnader och mer pengar på banken.

   Men det var ju inte det saken gällde, utan huruvida hyresrätten är subventinerad eller inte.

   Svara

   • Lövet
    Okt 27, 2010 @ 09:24:51

    Vad kallar man hyran för hyresrätter inanför tullarna där reglering håller hyrorna under marknadsnivå annat än subventionerad? När en diskrepans uppstår mellan vad hyresvärden skulle få in vid marknadmässig hyra och vad han i realiteten får in pga reglering, är det någon som subventionerar boendet, eller hur?

    I en marknadsekonomi i ett kapitalistiskt samhälle får man vänja sig vid att betala marknadsmässiga priser.

    ”Skillnaden är enorm. Skillnaden mellan hyresrätt och bostadsrätt är som att låna till ockerränta eller vanlig bankränta.”

    Hyresvärden tar en ekonomisk risk, hyresgästen tar ingen ekonomisk risk.
    Riskkapital har investerats i en fastighet. Om en bostadsrättsförening eller en hyresvärd står för investeringen i form av riskkapital är hugget som stucket. Faktum är att en hyresgäst inte investerar något riskkapital. Det är just det som är skillnaden. Hyresgästen kan säga upp hyreskontraktet, packa ihop och flytta ut inom uppsägningstiden. Efter detta har hyresgästen inga åtaganden. Detta är ”spelets” regler. Pacta sund servanda.

    Kommer du att vädja för stöd av fastighetsägarna när nästa fastighetsbubbla spricker och hyresgästerna flyr? Varför inte?

    http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gIssue=1&gTitle=&gYear=2009&gKey=5pp3094g&gAvailWidth=1014&gAvailHeight=733&gInitPage=7&gHotspot=0

    Svara

    • KLARTEXTEN!
     Okt 28, 2010 @ 02:22:01

     Fastighetsägaren och bostadsrättsägaren har inte tagit någon risk dom senaste 15 åren. Och på lång sikt är det helt riskfritt! Så är verkligheten.
     Hyresgästerna är dom stora förlorarna. Dom har betalt hutlösa hyror utan att kunna tjäna något alls. Allt medan fastighetsägare och bostadsägare tjänat miljoner.

     Du kan inte släppa marknadskrafterna fria när det gäller livsnödvändigheter! Skall vi låta marknadspriser gälla på alla nödvändigheter, t ex Sjukvård? Mat är också livsnödvändigt men där existerar en sund konkurrens med brett utbud.

     Om politikerna skapar bostadsbristen genom massinvandring så är det även deras ansvar att lösa den! Dom kan inte bara lämna notan åt hyresgästerna!

     Utan massinvandring och bostadsbrist skulle det inte finnas något starkt tryck att pressa upp hyrorna. Resultatet skulle även bli en enorm segregation av bostadsområdena. Folk skulle slitas upp från sina rötter (släkt och familj) av ekonomiska skäl.

     Förordar du även avskaffande av alla ränteavdrag, och ROT-avdrag etc? För alla lån till eget boende är skattesubventionerat!

     Alla vet vilka spelregler som gäller! Oddsen att tjäna pengar är jättegoda! Har dom otur (en jävla otur) så får dom leva med det! Annars kan dom ju satsa pengar på annat! Fritt val!

     Svara

     • Lövet
      Okt 28, 2010 @ 19:34:23

      ”Fastighetsägaren och bostadsrättsägaren har inte tagit någon risk dom senaste 15 åren. Och på lång sikt är det helt riskfritt! Så är verkligheten.”

      En investering är en kapitalinsats som förväntas leda till framtida avkastning. Tror du kapital investeras i fastigheter utifrån någon sorts filantropi?

      ”Du kan inte släppa marknadskrafterna fria när det gäller livsnödvändigheter!”

      Är det livsnödvändigt att bo på Kaptensgatan i en 5a för under 10.000.- ? Dessutom trodde jag din position var att hyrorna inte är subventionerade. Hur ska du ha det? Vet du det?

      ”Om politikerna skapar bostadsbristen genom massinvandring så är det även deras ansvar att lösa den!”
      Det bor ju så många asylsökare på Östermalm. . .

     • KLARTEXTEN!
      Okt 28, 2010 @ 21:44:17

      Poängen är att du framställer ägande av hus/lägenheter som ett riskprojekt när erfarenheten pekar i helt annan riktining. På sikt är det värdeökning som gäller. På kort sikt kan undantagsvis värdeminskning ske, men även det övergående. Det är ingen risk i 99 % av fallen. Så spara dina tårar!

      Hyresrätter är inte subventionerade bara för att det finns tak på hyran. Pristak är inte liktydigt med subvention! Subvention innebär att samhället via skattemedel står för en del av kostnaden. Så fungerar inte hyrorna och det vet du!

     • Lövet
      Okt 29, 2010 @ 11:57:50

      ”On 28 oktober 2010 at 21:44 KLARTEXTEN! said:
      Poängen är att du framställer ägande av hus/lägenheter som ett riskprojekt när erfarenheten pekar i helt annan riktining.”

      En investering är ett risktagande. Om det inte förhöll sig på det viset skulle vi inte ha haft den kolossala kris vi hade för två år sen.

      ”På sikt är det värdeökning som gäller. På kort sikt kan undantagsvis värdeminskning ske, men även det övergående. Det är ingen risk i 99 % av fallen. Så spara dina tårar!”

      Om bara de bankörer som hoppade från sina byggnader 2008 hade haft din insikt!

      ”Subvention innebär att samhället via skattemedel står för en del av kostnaden”.
      Nej. Subvention innebär att samhället, eller någon annan, står för en del av kostnaden.

     • KLARTEXTEN!
      Okt 31, 2010 @ 21:25:43

      Skitsnack! Den risken är minimal! Risken att tjäna pengar är oerhört mycket större än risken att förlora pengar!

      USA:s bostadsmarknad var exceptionell. Hela systemet var sjukt. Så är det inte i Sverige.

     • KLARTEXTEN!
      Nov 05, 2010 @ 00:42:41

      Att inte fler investerar beror förstås inte nödvändigtvis på bristande vilja. Kan förstås även bero på bristande ekonomiska förutsättningar! Risken att du skulle förlora på investering i fastighet/lägenhet i våra storstäder är jämförbar med risken att träffas av en komet!

      Men visst, risken finns ju att man träffas av en komet!

     • Lövet
      Nov 02, 2010 @ 11:51:58

      ”Skitsnack! Den risken är minimal! Risken att tjäna pengar är oerhört mycket större än risken att förlora pengar!”

      Om vi säger såhär istället då: en hyresgäst investerar ingenting. En hyresgäst, till skillnad från lägenhetsägaren, bostadsrättsinnehavaren och hyresvärden, har inte hyresgästen bundit kapital i någon fastighet och kan säga upp hyreskontraktet närsomhelst och flytta ut utan ytterligare ekomoniska åtaganden.

      Det är den markanta skillnaden. Den som inte investerar kapital utan istället hyr har en högre kostnad. Det är därför som en hyrbil kostar mer än en leasingbil, eller den bil du köpt själv, för den delen.

     • Lövet
      Nov 05, 2010 @ 10:48:13

      ”Att inte fler investerar beror förstås inte nödvändigtvis på bristande vilja. Kan förstås även bero på bristande ekonomiska förutsättningar!”

      Tycker du att den som inte investerar någonting ska ha samma fördelar som investorer? Ska vanliga konsumenter kunna gå till ICA och köpa varor till ICAs inköpspris? Varför inte?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: