Europas banker, inte länder, är i kris!

Ifall europeiska länder väljer att göra bankernas kris till sin egen, så blir det naturligtvis ländernas kris! Ifall länderna skyfflar in skattepengar så snart bankerna gör dåliga affärer, ja då kan det bara gå åt ett håll för länderna! Med banker menar jag alla finansinstitut.

Så länge farbror staten skänker bort våra pengar till slösarna så fortsätter dom förstås med sina ansvarslösa affärer! Dom har allt att vinna och inget att förlora!

Boten är naturligtvis att låta bankerna kånka (gå i konkurs)! Och dom som är dumma nog att spara i en ansvarslös bank bör förlora sina pengar. Banksparande måste ses en investering. Den som gör en dålig investering får skylla sig själva enligt alla sunda  kaptitalistiska principer! Banker måste behandlas som alla andra företag!

Vän av ordning frågar sig då hur i helvete banksystemet kan fungera om folk inte sparar i dom? Idag gör bankerna medvetet dåliga affärer eftersom dom kan tjäna mycket om det går vägen och går det åt pipan så betalar skattebetalarna! Det är en win-win situation för bankerna!

I denna video berörs dom tyngsta invändningarna tycker jag (men dessa problem kan hanteras enligt mina förslag):

Ändra lagarna och avisera att all hjälp till bankerna kommer att upphöra framdeles vid en given tidpunkt! Detta skulle omedelbart få spararna att äntligen börja intressera sig för var dom investerar sina pengar. Alla banker som inte stramar åt sina affärer kommer att förlora sina kunder!

Banker som skärper sig rejält och ägnar sig åt sunda affärer kommer att attrahera kunderna. Bankerna kommer att ges kreditbetyg och privata försäkringsbolag kommer kanske att garantera insättningar mot en avgift. Marknaden, inklusiver sparare, kommer smidigt att anpassa sig till den nya situationen.

I övergångsskedet, ja då kommer en del blod att flyta, men det är ett lågt pris, jämfört med dagens kontinuerliga störtblödningar. Att kapitalismen inte fungerar beror på att vi vägrar låta den fungera!

Samhället skulle göra enorma besparingar!

En tung invändning är att bankerna socialiseras, dvs övergår i statlig ägo.  Vi vill inte att bankerna är socialiserade på sikt, därför att då  måste skattebetalarna stå för notan ifall dom kånkar! Men det är bättre att skattebetalarna betalar till sig själva än till privata ägare!

Men oron förutsätter att privata ägare misslyckas med att driva banker! Gör dom det, så bör dom inte äga några i vilket fall! Lösningen är att bankerna socialiseras ifall dom kånkar. Därefter erbjuds dom till försäljning till privata näringslivet (till marknadsmässigt pris). Köps de upp och de lyckas så är allt väl. Misslyckas de så övertar staten bankerna igen och det kostar inte skattebetalarna något.

Men att det skulle uppstå en så pass ond cirkel är inte realistiskt! Det finns inget skäl att anta att just banker måste göra så usla affärer att dom regelbundet misslyckas i stor skala!

En naturlig konsekvens är att bankerna måste bli mer försiktiga och därmed minska sina marginaler (vinster). Men det är en sund utveckling!

Att så inte sker idag beror enligt min uppfattning på inkompetens och/eller en omfattande politisk korruption!

Dags att rycka finansvärldens snuttefilt

SVD  Eurokrisen – därför påverkar den oss alla  Höga insatser när EU:s bluff synas Dags för nya ögon och öron i styrelserna?  USA:s val lugnet före stormen Därför påverkar eurokrisen oss alla  Andrejs sista jobb  Kamprad rikast i Schweiz  Nästa företagskris redan planlagd  Därför påverkar eurokrisen oss alla Från Playboy till plundrare Nästa USA-bubbla att spricka Andrejs sista jobb  Dr Doom: ”Eurozonen kommer att krympas”  2/12 ECB lämnar räntan oförändrad   2/12 Bromsad tillväxt i eurozon bekräftas  1/12 PIIGS-krisen har förändrat marknaden  IMF vill se större krisfond i EU

DN Stark tillväxt i Trelleborg Valutaoro hotar tomteverkstan Färre nya arbeten i USA Sänker börserna i världen.  Svensk ekonomi är het så det ångar  Miljardindustri lämnar Sverige  Bactiguard går mot strömmen. Tomten kommer med julbonus 

AB Svenskarna inte längre åskådare  Dags rycka snuttefilten från bankmännen
  Höga insatser när EU:s bluff synas

Advertisements

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lövet
  Dec 06, 2010 @ 08:35:52

  Jag har en fråga i sammanhanget. Frågan består av ett ord. Ok?

  Grekland?

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Dec 06, 2010 @ 10:02:15

   ”Grekland” är ingen fråga! Har du en fråga, så formulera den!

   Svara

   • Lövet
    Dec 06, 2010 @ 10:40:22

    ”On 06 December 2010 at 10:02 KLARTEXTEN! said:
    ”Grekland” är ingen fråga! Har du en fråga, så formulera den!”

    Med avseende på din rubrik ”Europas banker, inte länder, är i kris!” och Greklands kris, skulle det vara intressant att höra din syn på om Grekland är ett land eller en bank.

    Svara

    • KLARTEXTEN!
     Dec 06, 2010 @ 12:10:15

     Blanda inte ihop bankernas och regeringarnas misstag! Jag pratade i inlägget om bankernas misstag! Regeringar kan också göra misstag, men det är en annan fråga! Där måste skattebetalarna stå för notan, dom grekiska skattebetalarna! EU skall inte göra för Grekland vad Staterna gör för bankerna!

     Svara

 2. oveg
  Dec 05, 2010 @ 17:08:06

  Jag tycker du skriver bra. Men tar man upp det som du gör får man mot sig att man ingenting begriper. Direkt får man höra att staten måste garantera betalningssystemet. Vi hade ju vår bankkris i början av 90-talet, och då var det väl egentligen bara SHB som hade skött sig och som klarade sig utan skattebetalarstöd. Men SHB fanns dock där och det borde väl ha räckt för att klara betalningssystemet. Det sades, vill jag minnas, att staten bara lånade ut pengar åt bankerna så att de kunde överleva – att staten fick tillbaka pengarna senare. Men bankerna fick rätt att ordentligt öka räntegapet (mellan inlåning och utlåning) och kunde således håva in pengar i en omfattning de inte kunnat tidigare. Och det där räntegapet är väl kvar än idag. Staten garanterar insättarna upp till ett visst belopp, och det är ju rimligt. Men banker som agerar på en riskmarknad borde också veta vad risk betyder och få stå sitt kast om de är för äventyrliga. Och sen finns ju den stora egenheten som kallas Fractional Reserve Banking – att bankerna har rätt att låna ut flerdubbelt mer än de har täckning för; de får ränteinkomster på luft!

  Det finns en intressant blogg om sånt här: Palanthir, http://carlnorberg.wordpress.com

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Dec 05, 2010 @ 18:21:41

   Det finns internationellt erkända ekonomer, som liksom jag, hävdar att bankerna måste tillåtas gå omkull. Dom som säger att vi inget begriper kan ju argumentera emot!

   Jag tvivlar inte på att det skulle svida, men hellre det än att störtblöda!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: