Demokrati eller sharia?

Att regimer störtas i arabvärlden är ingen ovanlig företeelse! Att folkliga proteströrelser sprider sig från land till land är det!

Frågan är ifall upprorsmakarna lyckas ta makten och framförallt vilket samhällsskick som blir resultatet! Jag hävdar bestämt att diktatur är det naturliga styrelseskicket i varje land där islam har stort inflytande. En religiös eller sekulär diktatur!

Religiös diktatur är islams ideal! Helt klart! Dock önskar inte alla muslimer, framförallt inte makthavare, detta! Men oftast är islamisterna (som vill ha ett shariastyrt samhälle) starka i dessa länder. Makthavare som inte önskar sharia tvingas ofta förbjuda islamistiska partier. För vad göra ifall islamisterna vinner valet och sharia införs? Det får bara inte hända! Varje muslimskt land lever under detta konstanta hot!

Vi får heller inte låta oss luras av att en del muslimer säger att dom vill införa demokrati! I många muslimers ögon är Iran en demokrati! Dom har ju val! Visserligen inte fria val, men ändå! Det är bättre än en ren diktatur, eller hur? Förstås inte! En sekulär diktatur är förstås mycket bättre än en religiös! Vem av oss demokrater vill leva under religiöst vansinne, även om vi fritt får välja mellan godkända religiösa kandidater? Så när muslimerna pratar om demokrati, red ut hur dom tänkt sig att valsystemet skulle fungera! Skall grundlagen vara religiös eller sekulär?

I Egypten har islamisterna brett folkligt stöd! Att man vill störta en diktator innebär inte att man vill införa verklig demokrati! Det är där vi i väst ofta lurar oss själva! Risken att islamisterna i slutändan kidnappar revolutionen är överhängande!

En Gallupundersökning 2007  (1004 intervjuade) visade att 64 % av egyptierna vill införa sharia (som enda lagstiftning)! 24 % vill att sharia skall vara lag, men inte den enda lagen. Endast 3 % vill ha ett sekulärt styre! Och så går vi i väst och inbillar oss att dom vill ha verklig demokrati! Tror ni att 3 % ändrats till en majoritet på 4 år?

Jag hoppas på, men betvivlar, att arabländerna vill införa verklig demokrati, dvs allmänna och fria val, där alla vuxna medborgare får välja och är valbara! Det vore helt fantastiskt med verklig demokrati i dessa länder, men demokratins baksida är att islamisterna kan vinna valet och införa sharia! En man, en röst, en gång! Så demokratin kan bli en snabbt övergående parantes! Då föredrar jag Mubarak!

För verklig demokrati krävs fullständig yttrandefrihet. Men reaktionerna mot Muhammedteckningarna har visat att muslimerna inte är mogna för detta! Och att se stora folkmassor av demonstranter be på öppna gatan minskar inte min oro! Vidare bär många kvinnor slöja. Och den meningslösa förstörelsen av mumier har sannolikt utförts av islamister (som vill radera förislamsk historia. Talibanerna sprängde tusenåriga Buddhastatyer). Vill dom ha ett sekulärt samhälle? Fuggetaboutit! Men gud vad jag hoppas att jag har fel!

Tunisien verkar ha vissa förutsättningar, men Egypten, knappast! Att Egypten skulle införa verklig demokrati utesluter jag, för religionen är för stark! Iran, Irak och Afghanistan har lärt oss att demokrati inte kommer som ett brev på posten när diktatorerna avlägsnats! Och Turkiet som varit muslimernas främsta demokrati har nu en islamistisk regering! 

 Om muslimerna inte respekterar jämlikhet och yttrandefrihet ens i sekulära väst, hur kan vi inbilla oss att dom skulle göra det i sina muslimska hemländer? Wake up!  

 Det enda som kan neutralisera det islamistiska hotet är diktatur eller radikal sekularisering! Dvs folk tappar sin religiositet! Hur realistiskt är det? Det sker inte över en natt! Glöm det!

Verklig yttrandefrihet, demokrati och välstånd är omöjlig så länge islam är starkt i dessa länder! Det känns som att media blundar för problemen! 

De enda som förtjänar vårt stöd är dom som vill införa verklig och varaktig demokrati. Det vill inte Iran-demokraterna eller islamisterna! Då föredrar vi de gamla makthavarna!

För att införa verklig demokrati, ja då är upproren nödvändiga. Nya Iran önskar vi inte! Jag vill att varje arabland blir verkliga demokratier, förstås! Men resultatet är ovisst!

Gallup om stödet för sharia

Islam har gjort mycket positivt för Sverige

DN i:     ”  å   t.    s   l.   g.  s   o  r n   n n r  g s  r   h”  D-   n  a.”  n.”  t.     l.   s  .  r n  s  n  n ”.  s.    g  s t  r  n   s   g n.   e.    AB t:  l” n  a   r   t   a     e  r  r      n    r   e. ?   n   g”  t t a  s a  r k  o   n    r  t   a t  e  r  r     r  a    r   e.  ?  n     :     s e     r  t  SVD g  d n  a l t t.  ”.  t SVD g d  n  a l       t .   t r    t EXP n t t r ?3 o s a s  r n n n m e r e  d  r l r m n t t r  u l r m  n t t t r r a t n d l s
Advertisements

9 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ing. Sven-Olof Bengtsson-Svensson-Lundin
  Jan 29, 2011 @ 12:11:00

  En intressant vinkling på det hela är om vi genom våra kulturella glasögon kan förstå vad som är bäst eller vilka konsekvenser våra önskemål får om de implementeras.

  Ta t.ex. Thailand där befolkningen hyser en djup respekt för kungen. Även dess militär och regeringar, från diktatur till demokrati hyser samma respekt, där kungens ord räcker för att utlysa nyval. Kungen är den ultimata enande kraften för folket när allt annat misslyckats. Obegripligt i Svenska ögon.

  Eller multicivilisationen Kina där regeringen ses som en del av familjen – familjens överhuvud. En syn som hållit ihop detta konglomerat i flera tusen år. I mångas västögon en förkastlig diktatur som borde inför demokrati medsamma – vilket sannolikt skulle orsaka ett lika omedelbart sammanbrott.

  Det kanske är så att ett samhälle baserat på en inarbetad arkaisk kultur och/eller fundamentalistisk religion, t.ex islam, sakta måste transformeras genom flera generation under marknadens inflytande innan befolkningen kan hantera demokrati utan att hamna i ett fundamentalistiskt ändläge. Och under tiden måste ledningen gå den svåra balansgången mellan diktatur light, utbildning, ökad demokrati/frihet och samtidgt tillgodose folkets begär efter förbättrad levnadsstandard. Tyvärr verkar ju detta oftast misslyckas p.g.a. den ineffektivitet och omfattande korruption som alltid verkar följa med diktaturer.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Jan 29, 2011 @ 14:43:27

   Jag delar inte din optimism! Respekten för Kungen i Thailand är genuin hos folket, inget påbud uppifrån! Så något diktatoriskt finns inte där! Dom är buddhister och respekten påminner om japanernas respekt för kejsaren före och under kriget. Kina är inte religiöst så där kan värderingarna ändras mycket lättare, dom är flexiblare än muslimerna.

   Problemet är islam! Verklig demokrati, yttrandefrihet och välstånd är omöjlig så länge dom inte är helt sekulära, som väst! Dom är långt därifrån som jag ser det! Vi har alla sett islams kraft och påverkan på människor. Det är problemet! Här önskar jag dock att jag hade fel! För inget vore bättre än att alla muslimska länder förvandlades till verkliga demokratier! Men dom vill inte! Vill dom inte ha yttrandefrihet och jämlikhet här, varför skulle dom helt plötsligt vilja ha det i sina hemländer??? Det faller på sin orimlighet!

   Svara

   • Ing. Sven-Olof Bengtsson-Svensson-Lundin
    Jan 29, 2011 @ 16:25:51

    Jag tycker inte att jag uttryckte optimism. Snarare pessimism i sista stycket. Försökte bara påpeka att det finns flera olika kulturer som är djupt ingrodda i olika samhällen. Kulturer som vi inte riktigt kan förstå utifrån vår egen värdegrund, med våra kulturella glasögon som värgar vår uppfattning. Och därmed blir det väldig svårt att pådyvla dessa kulturer våra uneversalrecept på lösningar. Således är jag ganska pessimistisk vad gäller möjligheten att införa demokrati i islamiska fundamentalistiska länder på kort tid. Det är något som kommer att ta lång tid, kanske flera generationer.

    Svara

    • KLARTEXTEN!
     Jan 29, 2011 @ 16:51:32

     Jo jag förstod egentligen det, att du inte var särskilt optimistisk. Poängen är nog att jag är än mer pessimistisk än dig. Hur har utvecklingen varit vad gäller islamiseringen? på 70-talet hade 10 % av kvinnliga studenter slöja, idag bär 90 % slöja! Så utvecklingen har gått i motsatt riktning, dvs mot ökad religiositet!

     En mycket troligare utveckling är att hela västvärlden (USA undantaget) islamiseras. Det är ju ditåt utvecklingen gått de senaste deccenierna. Inte som du önskar. Du bör inte göra förutsägelser baserade på din önskan, utan på verkligheten, dvs historiska fakta!

     Svara

     • Ing. Sven-Olof Bengtsson-Svensson-Lundin
      Jan 29, 2011 @ 17:23:59

      Nåväl, nu verkar det ju ske en liten omstart i en del av dessa länder. Vi får väl invänta resultatet för att veta om det går åt rätt eller fel håll.

      För övrigt är historien ingen säker datakälla för att extrapolera framtiden. Speciellt inte när det gäller ekonomi och exponentiella branscher. Sen dyker det alltid upp s.k. Black Swan events som trotsar alla förutsägelser.

     • KLARTEXTEN!
      Jan 29, 2011 @ 17:43:31

      Den historiska utvecklingen är ingen säker källa, men den bästa vi har! Önsketänkande saknar prediktionsvärde ”all togheter”!

      Dessa länders grad av sekularisering kommer att avgöra deras möjligheter till utveckling mot verklig demokrati. Religiositeten är som tempen! Ju religiösare, desto sjukare! Jovisst kan mirakel inträffa, men det är smartare att kombinera sunt förnuft och kända fakta, om vi vill förutspå utvecklingen. Men precis som du så önskar jag att t ex Egypten blev en verklig demokrati. Men jag säger; glöm det!

      Det landet kommer inte att uppleva något som liknar demokrati förrän dom blivit sekulariserade! Du ser att demonstranterna lägger sig ner och ber i massor på öppna gatan! Muslimska Brödraskapet har 30 % av rösterna, så de utgör ett reelt hot mot varje regim! Vad tycker de övriga 70 %? Vi vet att majoriteten röstat på Mubarak. En minoritet är verkliga demokrater misstänker jag, dessvärre.

      En annan misstanke är att Muslimska Brödraskapet håller en låg profil nu för att uppmuntra fortsatta demonstrationer. Annars skulle väst ställa sig negativa till dessa. Men när regering skall bildas träder dom fram.

      Hur ofta har resultatet av uppror blivit demokrati i muslimska länder? Aldrig! Är förutsättningarna bättre nu? Nej sämre! Möjligen Tunisien undantaget.

      När muslimerna givit uttryck för sina åsikter om väst, har det genomgående varit hat! Hur kort är vårt minne? Dom har inte uttryckt önskan om demokrati!

     • Ing. Sven-Olof Bengtsson-Svensson-Lundin
      Jan 29, 2011 @ 19:31:54

      Ja, massbön är mycket oroväckande, för att inte säga djupt störande. Det är som ett slag i ansiktet när man ser det utföras på riktigt. Människans framtid ser mycket dyster ut.

      Som tur är är det inte bara vi som är intresserade av stabiliteten i området. Även USA är intresserat av obrutna oljeleveranser, liksom leverantörerna, samt Kina och Indien som är intresserade av att USA mår bra, samt Ryssland som är intresserad av att Kina, Indien och USA mår bra. Så vi kan helt enkelt luta oss tillbaka och betrakta händelseförloppet på säkert avstånd via våra eminenta nyhetskanaler, som förhoppningsvis väljer ut något mediamässigt som vi kan titta på och förfasas över.

      Och för att förhindra smygislamisering av Sverige föreslår jag en obligatorisk svennekurs för alla invandrare, där de får lära sig att snusa, dricka sprit och porrsurfa – förstås med vederbörlig tentamina och uppföljning med jämna mellanrum.

      Hoppsan! Där kände jag att jag blev lite väl allvarlig. Hoppas jag inte gick över någons gräns.

 2. Kalle
  Jan 29, 2011 @ 10:45:49

  Frågan är väl om det blir religiös eller sekulär diktatur ? För vanlig demokrati kan jag inte tänka mig i ett arabland.
  Iran är ju urtypen för många arabers dröm om styrelseskick. Jag fruktar att al-Quida ligger bakom och är beredda att ta över.
  Tack och lov ligger ju Italien, Spanien coh Grekland mellan oss och araberna. Där är man inte lika naiva som vi och vet hur de ska behandlas. Och mitt i denna stormens öga ligger det lilla demokratiska Israel. Må de evige förbarma sig över Israel …

  Svara

 3. ragnar
  Jan 29, 2011 @ 00:51:15

  Det var bättre förr, både med shahen av Iran och kolonisatörerna i Afrika. Det visste jag för nästan 50 år.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: