Vilhelm Moberg främlingsfientlig?

Svenskarna i gemen är ärliga och strävsamma. Dom vill göra rätt för sig och man kan lita på dom! Vilhelm Moberg formulerade sin syn på Sverige i ”Svensk strävan”. Han var f ö en av de få offentliga personer som öppet och kraftfullt tog avstånd från nazismen i vårt land! Boken ”Rid inatt” var direkt riktad mot nazistfaran!

Svenska regeringen, media och allmänhet borde begrunda dess ord från Sveriges, förmodligen genom tiderna, främste demokrat!

Någon gudomlig rätt till ett visst landområde, någon rätt i och för sig att besitta ett visst land från begynnelsen och intill änden, gives naturligtvis icke åt vårt folk. Den rätten är någonting som skall förtjänas, som skall förvärvas av varje folk.
 

Svenskarna har förvärvat sig rätten till sitt land.

 
Sverige är vårt sedan årtusenden med odlarens och brukarens självklara rätt, genom fädernas offer i blod, genom den särpräglade kultur, som har skapats här.

 
Vad Sverige idag är, det har döda och levande svenskar gjort det till, och ingen annan. Sverige är idag vårt genom svensk strävan. De levande svenskarnas uppgift är att bevara det och förkovra det genom att fortsätta denna strävan – på frihetens grund.

Vem kan säga att muslimsk massinvandring förkovrar Sverige?

Idag skulle Moberg dömas ut som främlingsfientlig!

Papperslösa får rätt till vård

Regeringen enig om papperslösa

Regeringen och MP i överenskommelse om migrationspolitiken

7  n l d a b s 4 b  n   . . b
Advertisements

12 kommentarer (+lägga till din?)

 1. proleten
  Mar 23, 2011 @ 15:40:26

  Får jag undra om Moberg redan på 40-talet kunde göra en programförklaring mot en samhällsutveckling som då inte kunde anas?

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Mar 23, 2011 @ 18:26:31

   Snälla, han sade då att svenskarna förvärvat sig rätten till landet. Följaktligen har de massinvandrade ej förvärvat sig den rätten. Elementär logik, eller hur? Var han rasist? Han levde under en tid då sunt förnuft inte demoniserades.

   Jag tar jättegärna en debatt om massinvandringen med dig! Lyckas du överbevisa mig om massinvandringens förträfflighet, så lovar jag att blogga om det framdeles!

   Svara

   • proleten
    Mar 23, 2011 @ 20:47:13

    Du skulle med all säkerhet vara min överman i en debatt om massinvandringen.
    Däremot kan våra respektive tolkningar av Moberg jämföras, vilket var mitt enda syfte med kommentarerna.

    Svara

    • KLARTEXTEN!
     Mar 24, 2011 @ 11:18:37

     OK. Poängen med Mobergs text är att svenskarna förvärvat sig rätten till Sverige (via förfädernas arbete). Följaktligen har övriga folk ej den rätten. Med denna moraliska och juridiska rätt bör svenskarna besluta om vilka man tar in. Vi bör endast ta in människor som vill förkovra Sverige! Vi bör självklart stoppa alla vars ideologi inte är förenlig med vårt lands värderingar. Dvs islam har inget här att göra. Islam förkovrar inte, utan bara försämrar Sverige!

     Jag kan inte tänka mig annat än att Moberg hade velat att endast de som vill förkovra Sverige, skall tas in, inga andra! Och vi har ingen moralisk skyldighet att ta in andra än de vi känner hör hemma här, värderingsmässigt! Övriga skiten vill vi inte veta av! Med förkovra menar jag fördjupa den utveckling som påbörjats, jämlikhet, yttrandefrihet, demokrati, sämja, respekt för våra lagar och värderingar! Dom flesta muslimer passar bäst i just muslimska länder, där deras värderingar sitter som en smäck!

     Svara

     • proleten
      Mar 24, 2011 @ 18:14:52

      Men om vi nu i vårt samtal håller oss inom ramen av Mobergs verk är det där som belägg för den hållning han idag skulle ha antagit måste hittas.
      Det som drev Moberg var hans starka socialistiska övertygelse och det är utifrån det som hans bruk av termen ”svenska folket” skall förstås.
      Att överföra de texter som ursprungligen avsåg att förstärka den svenska försvarsviljan gentemot nazismen till nutida förhållanden är något av en anakronism.

     • KLARTEXTEN!
      Mar 25, 2011 @ 09:04:49

      Det finns ingen konflikt mellan socialismen och en invandringsrestriktiv hållning, att värna sitt lands värderingar, att anse att svenskarna har förvärvat sig rätten till sitt land! Hävdar du annorlunda så varsågod att föra detta i bevis! Jag är själv fd socialdemokrat och invandringsförespråkare. Dessutom följer invandringsfrågan ingen höger-vänsterlinje! Alla etablerade partier utom SD är för fortsatt massinvandring!

      Det är rimligt att försöka förstå vad denna fina man skulle ha tänkt om den muslimska massinvandringen. Sverige skulle behövt hans röst idag! Han hade tveklöst stått upp för rättvisa åt de som vill rättvisa, men inte åt övriga! Han hade släppt in demokrater och dom som delar våra grundläggande värderingar i stugvärmen, men inte övriga!

      Det som drev Moberg var INTE hans starka socialistiska övertygelse! Då sätter du honom i samma fack som Stalin och Pol Pot! Socialist var han så länge den värnade demokratin, jämlikheten etc. Men när socialisterna släpper in antidemokratiska och ojämlika krafter så hade han insett att det är fel väg! Vad som drev honom var ett starkt sunt förnuft och en stark känsla av, demokrati, jämlikhet och rättvisa, att värna dom svaga men rättfärdiga! Islam är en totalitär ideologi, något Moberg bombsäkert hade bekämpat! Islam har inget med rättfärdighet att göra om vi jämför med vårt demokratiska system. Det är en logisk slutsats, om man förutsätter att Moberg ogillade totalitära ideologier. Inget talar för annat.

      Tror du att Moberg accepterade alla andra totalitära ideologier utom just nazismen? Han var starkt negativ till alla totalitära ideologier! Islam hör dit.

     • proleten
      Mar 26, 2011 @ 00:56:06

      Moberg uppbars av ett starkt socialt patos; att det inte ska förväxlas med en partipolitisk övertygelse är en korrekt invändning som du gjorde.
      Vad som däremot är våghalsigt är att tillskriva honom en viss typ av åsiker på basis av de ståndpunkter som intogs i ett annat sammanhang.
      Moberg var individualismens,humanismensoch den lilla människans försvarare ( vilket du också påpekar ) varför han också passar illa som. en galjonsfigur för någon form av främlingsfientlighet.
      Vi kan endast spekulera över Mobergs syn på Islam av idag.
      Däremot kan vi läsa hans Utvandrarsvit för dess relevans för dagens samhälle.

     • KLARTEXTEN!
      Mar 26, 2011 @ 11:02:50

      Du verkar hålla med mig om att Moberg tog ställning mot totalitära ideologier, t ex i boken ”Rid inatt”. Vad får dig att tro att han skulle acceptera övriga totalitära ideologier, som islam? Tror du han var så blind att han inte kunde se faran med att importera miljoner människor som företräder en totalitär ideologi?

      Vi kan säga att det inte är säkert att de svenska muslimerna inför sharia vid majoritet. Men tycker du att vi bör ta risken? Att utsätta våra efterlevande för den risken. Om du inte är blind så måste du ha observerat hur mycket elände som kommit med islam! Elände vi hade sluppit ifall vi istället tagit in t ex kineser. Tillhör du kategorin människor som anser att andras välbefinnande är viktigare än vår och våra efterlevandes trygghet?

     • proleten
      Mar 27, 2011 @ 07:31:49

      Genom att definiera Islam som en fascistoid lära tränger du upp mig mot väggen och jag kan då inte annat än medge att Moberg i linje med sin antiauktoritära hållning självklart skulle ha utdelat sina rallarsvingar.
      Det innebär dock inte att den majoritet av muslimer som inte kan betecknas som fanatiker skulle ha varit en follkgrupp
      som ”resen av Småland” hade betraktat som ett hot mot den svenska kultturen eller den nationella suveräniteten.
      Förglömmas får inte att Moberg inte i sin romanserie om svenska utvandrare eller i sin lilla bok”Det okända släktet” samtidigt slog ett slag för det som nu på nyspråk kallas för mångkulturalism.

      Hans publikationer på 40-talet är riktade mot nazismen och inte ett ett utslag av nationalromantik.
      Syftet var att mobilisera den svenska försvarsviljan, häckla regeringen för dess eftergiftspolitk men att läsa in en varning mot kommande invandringspolittik luktar efterhandskonstruktion.
      Moberg är fel man att använda som slagträ mot enskilda invandrargrupper.

     • KLARTEXTEN!
      Mar 27, 2011 @ 08:49:59

      Det är inget fel på mångkultur, så länge det inte inkluderar folk som bekänner sig till en antidemokratisk ideologi! Så mångkultur inkluderande islam är förkastligt! Det ger oss massor av problem, på sikt framförallt! Mångkulturen är inget problem om vi håller oss till folk vars ideologi är förenlig med vår. Islam är det inte!

      Jag ser inte invandringen per se som ett problem. Däremot den muslimska massinvandringen. Byt ut muslimerna mot kineser så är jag nöjd! Fast, det är något fel när ett land inte föder sin egen befolkning, utan importerar den! Så jag föredrar förstås att vi föder vår egen befolkning, dvs vi bör i första hand stimulera det egna barnafödandet! Men funkar inte det, ta hit en jävla massa kineser, sydamerikaner osv! SHOOT!

 2. proleten
  Mar 23, 2011 @ 00:34:58

  Men i sin romanserie om svenska ut/ invandrare och dessutom i sin essäpocket ställde han sig knappast negativ till migration som fenomen.
  Det han avser med ”svenska folket” är en klassbeteckning mer än en etnisk.
  Det var folkets rätt gentemot överheten och de besuttna han ville hävda.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Mar 23, 2011 @ 07:02:21

   Struntprat! Menar du att Moberg inte menade vad han skrev, att du vet bättre än honom? Skruva fast huvudet rätt! Budskapet är så tydligt det kan bli! Svenskarna har förtjänat rätten till sitt land, inte somalierna eller irakierna! Dom har förtjänat rätten till sitt, där dom bör stanna!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: