Våra politiska domstolar bör avskaffas!

Det är ofattbart att vi har haft kvar nämndemannasystemet så pass länge! Politisk tillsatta domare bör vi självklart inte ha! Däremot förordar jag jurysystemet som tillämpas bl a i USA. Juryn slumpas fram från allmänheten och det är en skyldighet att delta!  Dom avgör skuldfrågan, medan domaren utmäter straffet. Idag har vi jury endast i tryckfrihetsmål.

Jag tycker det är angeläget att jurysystemet tillämpas, i vart fall vid allvarliga brott! Dom skall representera den vanliga människan. Inga juridiska kunskaper, bara sunt förnuft! Rättstillämpningen skall avspegla det allmänna rättsmedvetandet. Med endast politiker och/eller lagfarna domare är detta inte möjligt! Vi vill inte ha politiker i domstolarna, som kanske behöver svara för domarna inför partikollegerna! Vanliga människors sunda förnuft skall döma!

Juridik är alldeles för viktigt för att överlåtas åt juristerna! Vi har sett många skräckexempel på hur jurister dömt fullständigt i strid med det allmänna rättsmedvetandet, trots att lagen gett utrymme för annat! Att inbilla sig att juristerna skulle ha en bättre känsla av rättvisa än mannen på gatan är vansinne! Folk som stängs in i ett rum och får argumentera tills dom enats är mycket bättre!

Vidare bör alla brottmål vara offentliga, utan undantag! Att hålla sexmål inför lyckta dörrar borde höra till en svunnen tid! Fullständigt öppna rättegångar är den bästa garanten mot rättsövergrepp! Det har aktualiserats av Assange som helt korrekt, har kritiserat våra politiska och hemliga rättegångar! Fullständigt åt helvete! Inte värdigt en rättsstat 2011!

”Nämndemännen urholkar förtroendet för domstolar”

Advertisements

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Papper
  Mar 27, 2011 @ 23:13:15

  Trevlig blogg har! aven din sida laddas snabbt! Jag onskar min hemsida laddats upp lika snabbt som din. lol

  Svara

 2. Jerker Nilsson
  Mar 19, 2011 @ 09:54:36

  Du vill alltså ha ett pöbelvälde? Det lät ju väldigt demokratiskt… Tack gode gud för att de finns både utbildat folk som juristerna och politiker som är som vanliga människor där och som efter valen i huvudsak motsvarar antalet röster de fått.

  Vad ”snällt” att du vill att sexbrott ska vara inför öppna dörrar. Då lär det bli ännu färre unga kvinnor som är intresserade av att anmäla…

  Svara

  • Observer
   Mar 19, 2011 @ 14:28:26

   Var inte Sverige tvåa i den statistiken efter Lesotho? Kanske Sverige skulle komma ned till en nivå med Danmark, som ligger på en tiondedel jämfört med Sveriges, om ”vanliga människor” skulle få komma till tals då domslut avkunnas.

   Svara

  • KLARTEXTEN!
   Mar 19, 2011 @ 17:29:41

   Enda skillnaden mellan nämndemän och jury är att nämndemännen är politiska medan juryn är opolitisk! Vi skall självklart eftersträva opolitiska domstolar, eller vad säger du? Jag kan tänka mig en variant där nämndemännen helt enkelt byts ut mot opolitiska, slumpvis utvalda personer.

   Alla rättegångar skulle ju kunna göras hemliga. Då skulle vi garanterat få en stor ökning av antalet anmälningar. Skulle rättssäkerheten öka då tror du? Bästa garanten för rättssäkerheten är just offentlig granskning, helt öppna rättegångar. Dessvärre är det ett pris vi måste betala för rättssäkerheten! Vill man inte stå upp offentligt för sina anklagelser så får man skylla sig själva! Rättssäkerheten måste gå före allt!

   Svara

 3. Stattinskan
  Mar 19, 2011 @ 08:57:55

  Om vi inte ska lämna juridiken till juristerna/advokaterna – vilka ska vi då lämna det till????
  Jurister, advokater och domare har exakt samma utbildning.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Mar 19, 2011 @ 17:27:58

   Jag vet att dom har samma utbildning. Jag menade förstås att juristerna inte ensamma skall döma i allvarliga brottmål! Vi förlorar det sunda förnuftet, det allmänna rättsmedvetandet. Menar du att vi kan undvara det?

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: