Vem är demokrat och vem är terrorist?

Med demokrati menar jag ett samhälle där alla vuxna får välja och är valbara.

1. Är den demokrat som använder demokratiska metoder för att införa diktatur (islamister, Vänsterpartiet) eller

2. är den demokrat som accepterar att diktatur införs med demokratiska metoder (kulturliberaler) eller

3. är den demokrat som använder odemokratiska metoder för att införa demokrati (befrielserörelser och kanske Breiviks tanke)

4. Är den demokrat som censurerar politiska motståndare och genom lögner piskar upp en hatstämning och våld mot dom samt försöker sabotera deras demokratiska rättigheter?

5. Vad är terrorism? Jag menar att det är massmord på oskyldiga i syfte att få samhället att reagera på visst sätt.

Metoden i sig är inte avgörande utan offret. En bomb mot ett barnhem är terror, medan en bomb mot en diktator är krigföring.

När är terrorism motiverat, om någonsin?

Det är motiverat att reda ut dessa frågor mot bakgrund av islamistisk terror och Norge-attentaten.

För undvikande av missförstånd: Sverige är en demokrati, även om censuren är omfattande och många sk demokrater stödjer odemokratiska metoder.

Hemliga budskap kan ha gömts.  Med te får hon norrmän att le attitydskifte  Läs artikeln.  ”Vit makt-våld lika stort hot som islamisk extremism”.   ”Kommer att gå under jorden”. Inspirerade Behring Breivik.   idningar med bilder bojkottas Mejlkampanj. Varnade redan 2006.   Jägare fick licens för Utøyavapnet.  Breiviks omöjliga krav.   Tragedin i bilder.  De dödades i terrordåden Hela listan.  Tårfyllt minnestal av Brundtland. 

 .  r     e n  t a r     n .      . a t 7 e e r              ”                           ”          ”      r               ”                       ”      ”     g   k        ”    ”   a      d    e   D d             e      ”                  ”   ”                             ”                a
Advertisements

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Mohama
  Aug 05, 2011 @ 17:07:10

  Om terrorism är våld mot oskyldiga så sitter det väldigt många terrorster i våra fängelser…..

  att vara demokrat är väl att tro på folkstyre; alltså inte att använda folkstyre för sin vinning utan att verkligen tro på det. Det nobbar de två första förslagen (även om parenterserna kan diskuteras, det är en väldigt obehaglig företeelse att lägga in direkta anklagelser i ett generellt påstående). De övriga alternativen för bedömmas efter syfte, men nr 3 ligger bra till för att vara demokratiskt tänkande om startpunkten är en totalitär diktatur.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Aug 05, 2011 @ 18:08:38

   Jag skrev fel. Terrorism är massmord på oskyldiga, där syftet är att få samhället att reagera på ett visst sätt. Jag skrev paranteserna för att folk skulle förstå vad jag närmast hade i åtanke. Jag är medveten om att andra skulle vilja ändra på paranteserna. De är mina åsikter.

   Menar du att man är demokrat även om man: censurerar motståndare och genom lögner piskar upp en hatstämning och våld mot politiska motståndare och försöker sabotera deras demokratiska rättigheter? När är det OK att göra så? Mot dina motståndare? Är dina motståndare demokrater om dom gör likadant mot dig?

   Svara

 2. Karl-Otto Hultström
  Aug 05, 2011 @ 13:34:21

  En klassisk frågeställning, som många filosofer har grubblat över. Jag har heller inget bra svar.

  Svara

 3. Micke
  Aug 05, 2011 @ 13:19:48

  Terrorism är alltid fel väg att gå oavsett vad man vill ådstakomma. Att döda andra människor är ondska oavsett av vilken anledning.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Aug 05, 2011 @ 13:49:48

   Fel naturligtvis i Breiviks fall. Sen beror det förstås på vad du menar med terrorism. Med min definition (riktat mot oskyldiga) anser jag det vara fel. Men riktat mot ansvariga anser jag det vara helt rätt i en diktatur! Annars ger man frikort år diktatorer. Det får man inte göra!

   Demokrat kan endast den vara som vill ha ett demokratiskt samhälle.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: