Kristendom när den är som bäst!

Idag har två präster skrivit en lysande artikel i Dagens Nyheter. Artikeln fullkomligt vimlar av förståndiga formuleringar. Att detta kommer från svenska präster förvånar tom mig! Jag är glatt överraskad! Tillsammans driver prästerna bloggen Kristen opinion.

Att sådana tankar kan finnas hos präster, men inte bland imamer, är nyckeln till varför kristna samhällen har utvecklats till demokratiska välfärdsstater! Jag påminns om att stora tänkare som Newton och Kopernicus verkade inom kyrkan! Lysande!

Valda citat:

I ett öppet samhälle är det faktiskt inte enbart sakliga uppfattningar och åsikter som får dryftas och vädras. Även osakliga, illa genomtänkta, rent ut sagt dumma och till och med extrema åsikter får uttryckas. Detta är öppenhetens grund och därför är självcensur så farligt..

Självrannsakan och ansvar är förvisso goda saker. Men svaret på den ängsliga frågan är: vi har inte ställt till med detta. Det är Anders Behring Breivik som är terrorist och massmördare.

Norges statsminister Jens Stoltenberg har uppmanat det norska folket att inte bedriva häxjakt på åsikter. Den uppmaningen skulle behöva riktas också till det svenska folket.

Här har självcensuren och ”guilt by association”-tänkande gått så långt att en reflekterad och kunnig filosofiprofessor som Tännsjö prövar tankar på om vi inte på allvar ska låta bli all kritisk diskussion om och med en grupp – muslimer – och en religion – islam.

Islamkritik definieras ofta reflexmässigt som islamofobi i vårt samhälle. Den som vill bete sig likadant mot muslimer som mot andra människor – det vill säga förutsätta att man kan tala om saker och argumentera – förses med samma etikett som högerextremister och nationalister. Det är en process som pågått ett tag och som har blockerat debatter och skapat osunda föreställningar om muslimer som grupp.

Vi kan inte kollektivt ta ansvar för Behring Breiviks dåd.

Ska vi sluta kritisera könsstympning av flickor (som sker i flera religioners kontexter)? Vilken konst ska tillåtas?

Och blir våldet mot islamkritiker och förföljelsen av kristna i muslimska länder ingenting vi behöver diskutera, eftersom kritiken av våldet alltså är farligare än själva våldet? Blir islamismens terror något vi inte ska rapportera om och kritisera, eftersom de som utför den hävdar att de är muslimer?

Tännsjö skriver att vi inte behöver ”dalta” med kristendomen för de kristnas skull. Men det är således detta vi ska göra med muslimer och islam?

Dessutom är den största grupp som utsätts för våld på grund av sin tro i världen kristna … (Klartexten: och våldet kommer från muslimer)

Nu behöver vi mer än någonsin stå upp för det öppna, fria och kritiska samtalet. Och vara beredda att leva med att det vi säger och gör kan utnyttjas och förvridas av extremister från olika håll.

Annika Borg
teologie doktor, skribent och präst i Svenska
kyrkan

Christer Hugo
kyrkoherde i Svenska kyrkan och skribent

”Vår nordiska gemenskap står upp mot extremismen”  ”Det här ska vi göra för att förebygga extremismen” ”Afghanistans
sönderfall går inte längre att hejda”
 ”Vit makt-våld ett lika stort hot som islamisk extremism” ”Därför är det så farligt med självcensur” ”Sverige måste satsa på tiden efter kriget i Afghanistan” ”Lite hjälp på vägen ger Saab chans att överleva” ”Ett öppet samhälle kräver ansvar för det egna ordet” ”Oacceptabelt att Sida nedrustar vattenbiståndet” ”Medierna bör
avstå från Breiviks förskönande bilder”

 . r .   .   e n  t a r . : n .   . a t 7 e e r t l r   s n s r e a   s x   o e t t i a n e g g l v g n p     r r m g d l d n s   r r a n o n t d r n t n n o a t t a t e g r n a e n s d a n m p n k m k n a a t t a n   r n a d k t d r e   D d n p e a t   r s t s i r n   r k n o e n i r n d r a r n e a n n t e d n e a d r a n n r n r       m . t   n m t r n a   o a r g r e i a
Advertisements

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nazridin Kahn
  Aug 19, 2011 @ 23:17:42

  Prästerna är säkert överlyckliga att du uppmärksammat dem.

  Svara

 2. Stig Olsson
  Aug 07, 2011 @ 01:10:37

  Tack för tipset om den sajten!

  Jag ska läsa och se mer av vad dom skrivit…

  Svara

 3. -45
  Aug 06, 2011 @ 15:12:47

  Tydligen så finns det sansade ock logiska tänkare kvar i Sverige, ett litet ljus i det allt mer tätnande och infekterade debattklimatet.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: