Dawit Isaac måste släppas NU!

avsnitt 2: http://www.youtube.com/watch?v=6b1MZa8Mrmw

avsnitt 3: http://www.youtube.com/watch?v=q8jvO8JuFb8

avsnitt 4: http://www.youtube.com/watch?v=rmu2dhngCkI

Jag såg nyss inspelningen av ett svenskt program om Dawit Isaac (ovan). En rörande och i mitt tycke välgjord dokumentär. Programmet påverkade starkt min syn på fallet. (jag har skrivit ett tillägg om detta till tidigare inlägg om Dawit).

Under kriget mot Etiopien flydde Dawit och flera släktingar till Sverige och bosatte sig i Göteborg i slutet på 80-talet. Efter befrielsekrigen mot Etiopien, det senaste 1998, utlovades fria val. Istället infördes diktatur. All media kontrollerades av regimen.

Dawit som är journalist och författare, var med och bildade en oberoende tidning ”Setite”, som publicerade ett öppet brev från gruppen G15 (medlemmar ur regeringspartiet, militärer etc) som förordade en fredlig dialog med regimen, för att införa demokrati.

Efter den 11 september-dåden 2001, slog regimen plötsligt till, förbjöd oberoende tidningar och fängslade många journalister och medlemmar ur G15, däribland Dawit Isaac. Resten flydde.

Eritreas diktator Afwerki framstår som en arrogant, kylig diktator, helt utan respekt för grundläggande rättsprinciper. Han säger öppet att han inte har någon anledning att tala om varför Dawit är fängslad och anser sig heller inte behöva ställa honom inför rätta (avsnitt 3-39 min). Han skall heller inte få någon advokat.

Exil-eritreaner pressas att betala en skatt på 2 % av sin inkomst (avsnitt 4-4 min) . Annars får de ingen hjälp av ambassaden (med pass, intyg etc) och enligt dokumentären kan anhöriga i hemlandet råka illa ut. Men jag vet att det finns exil-eritreaner som vill betala denna skatt för att hjälpa sitt land! Här måste svensk media vara ärligare!

Det märkliga är dock att påfallande många exil-eritreaner tycks stödja regimen. Dom är, enligt programmet, rädda för regimen. Det låter trovärdigt, men låter ändå inte som hela sanningen. Min bestämda uppfattning är att Afwerki har stort stöd bland Eritreaner (även boende i Sverige). Jag har själv haft långa diskussioner med dessa. Han tycks betraktas som en patriot. Demokrati och rättssäkerhet kan inte införas så länge hotet från Etiopien finns kvar. Dawit betraktas av dessa som en förrädare. Här är svenska journalister inte trovärdiga. Denna aspekt måste  också belysas ärligare! Men min åsikt är att man inte kan fängsla en man utan rättegång i 10 år!!! Inte i något land!

En fd fångvaktare, som träffat Dawit, säger att värmen i cellerna är outhärdlig (avsnitt 4-45 min, ovan). Han själv, som afrikan, kan inte vistas i cellen mer än helt korta stunder. Det kan bli 40 grader varmt och Dawit har vistats där i 10 år! Hur länge skulle du själv klara dig inlåst i 40 grader? Ingen har lämnat detta fängelse levande, enligt fångvaktaren.

I programmet sade Dawit följande:En grundlag och en regering måste uppstå ur en demokratisk process” (avsnitt 2-14 min, ovan). Det gör honom till demokrat i mina ögon.

Han är inlåst under outhärdliga förhållanden och är kanske redan död, men jag tror inte det. Men det brådskar!

Sverige får hit så många dåliga människor från utlandet, men Dawit tillhör dom som är en tillgång för landet! En osjälvisk, fredlig demokrat! Vår tysta diplomati har uppenbarligen misslyckats! Nu måste Svenska regeringen höja tonläget kraftigt! Stoppa allt bistånd till Eritrea tills Dawit släppts! Vidare bör EU kasta ut alla eriteranska ambassader så länge dessa nyttjas för att pressa exil-eritreaner på pengar! Dom ägnar sig ju åt kriminell verksamhet!

Varför stödjer jag just Dawit Isaac? För att människor som han är en tillgång för landet och gynnar vår demokrati! Vi skall stoppa alla som skadar demokratin och självklart slåss för svenska medborgare som är en tillgång för demokratin. Till detta kommer att han är en fredens man, osjälvisk , modig och tydligen med hög moral. På inget sätt, varken politiskt eller religöst, kan Dawit anklagas för att representera en antidemokratisk ideologi. Dessutom bodde han i Sverige i 24 år innan han fängslades (1987-2001). Han har fru, barn, bröder och andra släktingar här.

DN journalister-begar-att-fa-bli-haktade kandisskap-viktigare-an-hudfarg krav-pa-fler-sanktioner-for-dawit-isaak sa-lange-han-inte-ar-fri-har-de-misslyckats isolera-despoten regeringen-kraver-dawit-isaaks-frigivning bloggare-skriver-om-dawit-isaak AB Så kan han bli i article13675068.ab article1366 http://www.expressen.se/ 1.25693059153.ab article13669367.ab EXP 87   h28  8 1.2566476 00 1.2569231 68 41.2579072 1.2578386 1.2575394 1.2573665 1.2572229 1.2571381 1.2570394 1.2570204 51

18 kommentarer (+lägga till din?)

 1. JOHN
  Nov 15, 2011 @ 16:40:01

  JAG BLIR UPPRIKTIGT TRÖTT PÅ ALLA DESSA ENFALDIGA KOMMENTARER OM MITT FORNA HEMLAND, AV FOLK SOM INTE BEGRIPER HUR DET KÄNNS ATT ENS LAND HAR VARIT MED I ETT FÖRÖDANDE KRIG, (MOT ETIOPIEN 1998-00) SOM DÖDADE UPPEMOT 100000 MÄNNISKOR OCH 1000000 TVUNGNA ATT LÄMNA SINA HEM, MEN DET ÄNDA MAN PRATAR OM ÄR OM EN MÄNNISKA SOM HAR SAMARBETAT MED DENNA STAT (ÖSTAFRIKAS HITLER TYSKLAND) I ”DEMOKRATINS” NAMN. OCH ERITREA ÄR DET LAND SOM HAR GETT HONOM VÄRDIGHET ATT BLI KALLAD JOURNALIST NÄR I SVERIGE VAR HAN ”ENBART” EN STÄDARE. ETIOPIEN, DET LAND SOM HAR ARRESTERAT TVÅ SVENSKA JOURNALISTER (JOURNALISTER PÅ RIKTIGT) ÄR SAMMA ETIOPIEN SOM PLANERADE EN ÅTERERÖVRING AV ERITREA 1998 MED KATASTROFALA FÖLJDER. REGERINGEN I ERITREA VAR TVUNGEN ATT TA SÅDANA DRASTISKA METODER FÖR ATT SÄKERSTÄLLA LANDETS FORTSATTA EXISTENS OCH INGEN ÖVERRASKNING OM SVERIGE (ETIOPIENS BÄSTA VÄN) GÖR EN SÅ STOR GREJ AV EN FÖRRÄDARE. JAG HOPPAS HAN STÄLLS I RÄTTEN NÅN GÅNG MEN RESULTATET AV RÄTTEGÅNGEN KOMMER MÅNGA INTE GILLA.

  Svara

  • Galmin Tireantvs
   Nov 15, 2011 @ 17:09:43

   Kan du förklara var samarbetet med Etiopien och det konspiratoriska ligger i att publicera ett brev, skrivet av partripolitiker och militär, som uppmanar till att genomföra i grundlagen utfästade demokratiska val?

   Var alla obundna tidningar det av en landsförrädisk sammansvärjning och i maskopi med etiopien?

   Svara

 2. svenskasvensson
  Okt 08, 2011 @ 10:00:59

  Vill du veta vilka det är som tjänar på Reinfeldts politik i Sverige, läs då mer här http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/2011/10/08/vilka-som-tjanar-pa-reinfeldts-politik/

  Svara

 3. YoNo
  Okt 07, 2011 @ 14:50:06

  Väldigt sällan, om än någonsin håller jag med dig, men denna gång har du träffat rätt. Bra skrivet!

  Svara

 4. Stig Palm
  Okt 05, 2011 @ 15:36:22

  Undrar hur många trötta Göteborg Posten läsare vi har nu som dagligen ser rutan där antalet fängelsedagar visas för denne man?
  De flesta vet inte ens vem han är och står för?
  Är han så dum att han ger sig tillbaka till ”lejonkulan” i någon slags enfald att kunna göra intryck på regimen får han skylla sig själv.
  Samma sak med dessa två svenska journalister som åkte fast. De borde veta att när de har mede samvetslösa skurkar att göra finns ingen hjälp att få, håll er därifrån och njut av friheten i Sverige.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Okt 05, 2011 @ 15:40:58

   Jo med facit i hand var det dumt! Det tycker säkert även Dawit Isaac. Men han provocerade inte onödigtvis regimen, utan ville istället ha en fredlig dialog, att diktatorn bara skulle infria sin egna löften. Det verkar som att han försökte gå försiktigt fram, men att inte ens det hjälpte! Jag tror att få hade anledning att räkna med att regimen skulle vara så jävla känslig!

   Han flyttade till Sverige 1987 (tror jag) och fängslades 2001, dvs 24 år senare! Det är en ansenlig tid. Han har fru och barn (som är uppväxta här). Hans bror talar perfekt svenska, vilket ger en bild av hur länge dom faktiskt bott här.

   Samtidigt var hans motiv mycket osjälviska. Han representerar det vi står för och med våra fredliga metoder. Om vi inte står för vad Dawit står för, vad står vi för? Gör inte vi som Dawit Isaac, när vi kräver yttrandefrihet? Bara mindre försiktigt. Och visst har vi mer nytta av folk som faktiskt är beredda att göra stora uppoffringar för demokratin. Han är av rätta virket! Våra motståndare är raka motsatsen till Dawit, dvs fegisar. Det mesta pekar också på att han är kristen, hans förnamn och att dottern heter Betlehem.

   Svara

   • Stig Palm
    Okt 05, 2011 @ 19:14:01

    Visst, sant, men hur enfaldig får någon vara?

    Svara

    • Josefina Bergfast
     Okt 06, 2011 @ 07:28:16

     87-01 är lika med 14 år, men, men det kanske är ingen större skillnad i praktiken.

     Naturligtvis är det ändå synd om Dawit Isak. Det är synd också att de diplomatiska reglerna, antagligen ganska stränga, som förmodligen finns mellan länder, som kanske försvårar möjligheterna att kunna ställa krav på frigivning i Dawit Isaks fall, utan att nationen Eritrea skulle kunna känna sig kränkt, eller sårad, (utan att för den sakens skull vilja skada Sverige, men kraven på respekt, vänskaplighet och artighet suveräna länder emellan, gör väl att möjligheterna att agera i vissa fall kan vara svårare).

     Svara

  • Stig Palm
   Nov 15, 2011 @ 20:20:22

   RÄTT TALAT!!!

   Svara

 5. Galmin Tireantvs
  Okt 05, 2011 @ 14:55:25

  ”Dawit som är journalist och författare, reste tillbaks till Eritrea och bildade G15, en grupp intellektuella som skulle föra en fredlig dialog med regimen för att införa demokrati. Efter den 11 septemeber-dåden 2001, slog regimen plötsligt till och medlemmarna i G15 fängslades eller flydde.”

  Nähä, Dawit Isaak bildade inte G-15, hans tidning däremot puublicerade, tillsammans med 7 andra tidningar, ett öppet brev från gruppen G-15 (som bestod av politiker i regeringspartiet, militära ledare, etc)

  G-15s medlemmar:

  Petros Solomon
  Mahmoud Ahmed Sherifo
  Haile Woldense
  Mesfin Hagos
  Ogbe Abraha
  Hamid Himid
  Saleh Idris Kekya
  Estifanos Seyoum
  Berhane Ghebrezgabiher
  Astier Fesehazion
  Mohammed Berhan Blata
  Germano Nati
  Beraki Gebreselassie
  Adhanom Ghebremariam
  Mahamoud Ahmed

  Svara

 6. Josefina Bergfast
  Okt 05, 2011 @ 14:45:54

  Men VARFÖR beger sig Dawit Isak till Eritrea, NÄR HAN FÅTT ETT NYTT ”HEMLAND”?
  Och varför stannade han inte här, och ”kämpade” för Sverige, hans nya hemland, om han nu är en så god medborgare och demokrat? På så sätt skulle han kanske bidragit till Sveriges, hans nya hemlands, fortsatta konstruktiva, och förhoppningsvis demokratiska, utveckling?
  Skall Sverige ta emot alla jordens kritiker, som är kritiska mot sina ”hemländer”, och göra sig självt till ett verktyg i deras händer, och i deras kamp mot sina gamla hemländer, och på så vis endast bli en plattform, en språngbräda, en hammare? (=ett dött ting?) Hur moraliskt förhållningssätt är det?
  Om dessa personer sedan lyckas, från ”basen i Sverige och med det svenska medborgarskapet i ryggen”, att påverka sina f.d. hemländers politiska inriktning och utformning, så kan man se det som ett slags svek mot ”det nya hemlandet”? Dessutom förmodligen detta nya hemland att ”överges”, lämnas, så fort förhållanden i det gamla hemlandet i så fall förändrar sig, så någon särskild solidaritet med det nya hemlandet finns nog inte, mer än just som ett verktyg för den egna kampen mot det gamla hemlandet?
  Har inte Sverige nog med egna problem? Både vad gäller demokrati och yttrandefrihet?

  Svara

  • Galmin Tireantvs
   Okt 05, 2011 @ 15:07:51

   ”Men VARFÖR beger sig Dawit Isak till Eritrea, NÄR HAN FÅTT ETT NYTT ”HEMLAND”?”
   Ja, hurredu, det kan du ju fråga dig. Nu gissar jag hej vilt här, men kanske det hade något att göra med att:
   1) kriget han flytt från var slut?
   2) övergångspresidenten lovat att implementera den redan beslutade grundlagen med dess demokrati och valrätt och proklamerat pressfrihet?
   3) karln var från Eritrea?

   „Skall Sverige ta emot alla jordens kritiker, som är kritiska mot sina ”hemländer”, och göra sig självt till ett verktyg i deras händer, och i deras kamp mot sina gamla hemländer, och på så vis endast bli en plattform, en språngbräda, en hammare?”

   Dawit Isaak, å andra sidan, var flykting från ett krig och ingen regimkritiker.

   ”Dessutom förmodligen detta nya hemland att ”överges”, lämnas, så fort förhållanden i det gamla hemlandet i så fall förändrar sig, så någon särskild solidaritet med det nya hemlandet finns nog inte, mer än just som ett verktyg för den egna kampen mot det gamla hemlandet?”

   Den svenska flyktingpolitiken går ut på att hjälpa flyktingar att ha ett drägligt liv tills den dag de kan flytta hem igen.

   Svara

   • Josefina Bergfast
    Okt 05, 2011 @ 15:23:35

    Galmin Tireantvs sa: ”Den svenska flyktingpolitiken går ut på att hjälpa flyktingar att ha ett drägligt liv tills den dag de kan flytta hem igen.”

    Just det.

    Den svenska flyktingpolitiken går nog INTE ut på att förvandla Sverige, och den svenska befolkningen, till ett (krigs?-) verktyg, ett ”kamp-verktyg”, I TJÄNST för flyktingars EGNA ”kamp” mot sina gamla hemländer?

    När flyktingarna är här i Sverige, där de erbjuds ASYL, och hjälp till en dräglig tillvaro, och kanske också erbjuds MEDBORGARSKAP, så länge som konflikter pågår i deras hemländer, så förväntar sig nog inte Sverige och den svenska befolkningen att bli indragen i KONFLIKTER MED FRÄMMANDE LÄNDER, p.g.a. denna generositet mot flyktingar av olika slag….

    Svara

 7. Galmin Tireantvs
  Okt 05, 2011 @ 13:57:30

  Tack för att du nu har läst på, det har varit en resa på tre dagar som kunde ha investerats bättre, men bättre sent än aldrig. 😉

  https://klartexten.wordpress.com/2011/10/04/varfor-skall-vi-kampa-for-dawit-isaak/#comment-12892

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Okt 05, 2011 @ 14:19:55

   Tre dagar är en kort tid i sammanhanget. Jo, man mår dåligt när man inser under vilket helvete denna fina människa lever!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: