Stellan Skarsgård sablar ner islam!

I artikeln (länk längst ner) publicerad i Expressen, skriver Stellan Skarsgård väldigt klokt om religion i allmänhet och islam i synnerhet. Jag är uppriktigt förvånad över hans öppenhjärtlighet och förstånd! Jag känner inte till att han någonsin uttalat sig kritiskt mot islam!

Han har läst både Bibeln och Koranen.

Om religiösa friskolor skriver han :” … jag anser att religionsfriheten borde vara en självklarhet. Det innebär till exempel att man inte ska skattefinansiera religiösa friskolor. Det är bisarrt att behöva ta strid för något sådant i det sekulära Sverige. Har vi religionsfrihet, så måste vi också ge barnen frihet att välja.”

T ex skriver han: Koranen är en märklig bok, oerhört hotfull i tonen. Det talas ständigt om att otrogna ska brinna i helvetet –  jag tror att den där eviga elden nämns runt 200 gånger. Det är sida upp och sida ner med hot om straff.”

Kunde lika gärna varit mina egna formuleringar! Inte PK precis!

Han kritiserar även Gamla Testamentet, men skriver också:  Till skillnad från kristendomen har islam inte upplevt någon pubertet. Föreställ dig att man skulle utdöma dödsstraff för en filmare som skapar Life of Brian! Det hela är förryckt och tragiskt.”

Inte med ett ord kritiserar han NT, de kristnas viktigaste urkund.

Allt detta (utom friskolorna) har jag själv redan skrivit om. Hoppas att Stellan Skarsgård inte beskylls för ”rasism”!

Fö har jag alltid uppfattat Skarsgård som vänster (som jag själv). Därför är det extra intressant med denna hårda kritik mot islam! Han visar vägen för vänstern: ”Vi borde faktiskt stå upp för det sekulära samhället och även vågar kritisera islam. Vad står vi för om inte jämlikhet, demokrati och ett sekulärt samhälle”? (jag föreställer mig hur Stellan skulle försvara  sina åsikter om islam).

Efter att ha läst artikeln som någon twittrat om, skrev jag detta inlägg. Upptäckte sen att även Avpixlat skrev om artikeln (från 2008): http://avpixlat.info/2012/09/23/stellan-skarsgard-ryter-till-om-koranens-hotfulla-budskap/

Bibeln och koranen  får inte  styra  skolan

Advertisements

11 kommentarer (+lägga till din?)

 1. thores
  Okt 15, 2012 @ 12:45:28

  Bra svarat Stellan. Jag har själv läst koranen och hittade 700 hot mot oss andra som inte tror på en konstig gud som inte finns. När man inhämtar mera kunskap om islam så finner man att Hitler också samarbetade med islam. Och Hitler hade möte med Hajj Amin Husseini före kriget och frågade hur man skulle göra med judarna. Och svaret vet vi. Islamer var med på Hitlers sida och krigade. Och på samma sätt är det nu i Gaza området, där nazismen råder. Och det konstigaste är att de nazitrogna muslimerna i Gaza samarbetar med kommunisterna.
  Att islamerna skall steka ock koka oss som inte vill tro på deras fantasigud, är helt absurt. Att man vill förstöra städer för oss också är horribelt. Jag begriper inte hur islamerna tänkt sig. Och så många islamska människor som tror på denna smörja är troligen för att de BARA tror, utan att veta vad som står i koranen. Jag tror att de flesta muslimer inte har läst koranen, för att många av dem är analfabeter och en del muslimer har inte råd att köpa koranen. Och de muslimer som fått koranen har bara boken hemma i hyllan utan att se eller läsa i den.

  Jag vill i stället att man i de svenska skolorna skall läsa Darwins lära och alla Richard Dawkins böcker för att få mera kunskap om livet.
  Och till dem som läser detta vill jag också uppmana att läsa Richard Dawkins böcker, som finns att låna på biblioteket eller att köpa en del på svenska men många på engelska.
  Det är den kunskapen vi måste lära våra barn och inte en massa trams hit och dit om sagor och fantasier.
  Inte bara svenska barn skulle läsa dessa böcker om livet och människorna, vi kunde hjälpa till med att få dessa kunskapsböcker utgivna på andra språk så vi till sist kunde få lite frid i världen
  Thore Hult

  Svara

 2. Erik
  Sep 30, 2012 @ 10:32:19

  Trams igen. Han sablar ner religion som fenomen men udden var ju mot kristendomen och islam nämndes endast förbigående. Framförallt var det ju Bush som han reagerade mot. Jag tror inte att någon frisk människa skulle kalla dessa uttalanden rasistiska, snarare klassiskt ateistiska. Rubriken du sätter är gravt missvisande och skulle Stellan Skarsgård vilja så skulle han kunna anmäla dig för förtal.

  Svara

 3. rose-marie jönsson
  Sep 23, 2012 @ 13:20:33

  stellan skarsgård har alldeles rätt det får inte finnas religionstvång i några skolor alla barn ska ha rätt att välja själva och absolut inte islam det ska födrbjudas här i sverige

  Svara

 4. KLARTEXTEN!
  Sep 23, 2012 @ 13:15:09

  Han kritiserar alla religioner inkl. kristendomen. Men sablar ner kristendomen? Nej! Hans kritik är för mild för det ordvalet.

  Svara

 5. Galmin Tireantvs
  Sep 23, 2012 @ 13:07:07

  ”Stellan Skarsgård sablar ner islam!”

  … och Kristendomen! (och dess inblanding i friskolor!)

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: