Filmen Play – ett mästerverk!

Jag råkade nyligen se filmen ”Play”. Har du inte sett filmen, men vill se den (rekommenderas mycket starkt!) så vänta med att läsa detta! Recensionen bör läsas efter du sett filmen!

För ovanlighetens skull en väldigt spännande och fängslande svensk film! Den handlar om 5 svarta killar som via förtäckta hot tänker råna tre svennar på en mobiltelefon. Ena svennen är visserligen av asiatiskt ursprung, men har uppenbarligen våra ”svennevärderingar”.

Filmen har en stark dokumentärkänsla. Med enkla medel och fina skådespelarinsatser känns filmen väldigt äkta. Det är en riktigt otäck och välspelad film! Spänningen släpper inte förrän filmen är slut, om ens då! Dom svarta pojkarna spelades utmärkt, skitbra helt enkelt. Så till den milda grad att jag bara kände för att slå in skallen på var och en av dom med en golfklubba! Så alltså, förbannat övertygande spelat! Särskilt den ena spelevinken som lyckades få ”Pippi Långstrump” att sjunga! Han var suverän!!! Svennarna var mer anonyma i filmen, vilket uppenbarligen var syftet.

Sen tycker man att svennarna var lite väl jävla dumma! Att en kille är så korkad är en sak, men att 3 (tre) pojkar beter sig som menlösa puckon är ganska veklighetsfrämmande föreställer jag mig. Och bland det bästa som sades i hela filmen var när ”telefonkillen” satt i trädet och svartingen ropade typ ”Hur fan kan ni vara så jävla dumma att ni visar mobilen till 5 svarta killar”. Och det är ju jävligt sant! Men att svennarna var dumma tar inte ifrån svartingarna ansvaret för sina onda gärningar. När jag såg filmen kände jag plötsligt en väldig förståelse för dom brasilianska mordpatrullerna som avrättar just sådana! Det är nog omöjligt att inte bli upprörd av filmen! Den belyser ju ett reellt problem. Oskuldsfulla svennar från en skyddad trygg miljö utsätts för det cyniska ”mentalt åldrade” patrasket!

Från första början förstod svennarna att svartingarna ville dom ont. Ändå ställde dom upp på att träffa dom i en otrygg miljö. Och följde på befallning med dom varthelst dom ville. Svennarna anade hela tiden oråd, men saknade förstånd att påkalla medpassagerarnas uppmärksamhet och assistans. Men det var ju storyn och storyn var äckligt bra!

Filmen illustrerar faran med att lämna sin trygga zon i dåligt sällskap. Naiva ungdomar kan nog lära sig ett och annat genom filmen.

I slutet förs de vanliga PK-argumenten fram till försvar för rånarnas beteende! Men motargument nämns också kraftfullt. Två gånger njöt jag ordentligt. Ena gången när vuxna killar rusar in och överfaller ligisterna (o svennarna dessvärre) när dom kände igen rånarna. Lite jobbigt bara att dom inte mörbultade rånarna riktigt ordentligt! Andra gången när pappan tog lagen i egna händer. Ville dock kräkas när han poängterade att han ville rånaren väl! Men det kanske var spel för gallerierna. Har en fattig rätt att råna en oskyldig pojke? Svaret är förstås givet. Filmen illustrerar också slutet på vårt oskuldsfulla samhälle. Ärlighet mot cynism, lögn och hot. Själv anser jag att ärlighet måste segra över laglösheten! Och jag anser att det är helt OK att ta lagen i egna händer. Patrasket får sin livsluft från samhällets naivitet och oförmåga! Ont skall med ont bekämpas! Mångdubbelt tillbaks! Det är det enda raka!

Filmen illustrera också det svenska samhällets förfall, med massimporten av ligism! Folks som skiter i våra värderingar. Som tar hit sina cyniska och brutala spelregler. Och detta är bara början! Vågar du ens tänka på hur samhället ser ut när dina barnbarns ungar är ute ensamma?

När man ser detta mästerverk så inser man att regissören knäckt nöten! Han har förstått vad som gör en film fängslande och spännande! Jag kunde inte slita mig från filmen en minut! Sketabra! Fin film kan göras utan jävla fyrverkier, bells & whistles!

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: