Barnfattigdomen en bluff!

Janne Josefsson får nog sägas vara Sveriges bästa journalist! Han besitter flera viktiga egenskaper hos en undersökande journalist: ärlighet, engagemang och han låter inte intervjuoffrena slingra sig, han kräver svar på sina frågor! Nu gav han tre stora välgörenhetsorganisationer chansen att bevisa barnfattigdomenä: Rädda Barnen, BRIS och Majblomman. Något dom misslyckades totalt med! Istället tvingades dom backa från begreppet ”barnfattigdom”! Du kan se programmet här.

Ledargarnityret i dessa organisationer har feta löner och organisationerna har många anställda, som är beroende av en ständig ström av gåvor från allmänheten. Då är det förstås frestande att överdriva problemen. Så man uppfann den svenska ”Barnfattigdomen”. Naiva politiker och svaga journalister svalde lögnerna med hull och hår! 220.000 svenska barn jämfördes med barnen i Mozambique. Barnen ”kan inte äta sig mätta” och ”tvingas gå med sommarskor i vinterkylan”. ”40 % av barnen har inte råd att köpa glasögon”.

Uppdrag granskning gav sig ut på jakt efter ”barnfattigdomen”, frågade otaliga ”experter”,  personer på gatan etc, men kunde ändå inte finna den!

När organisationernas ledare tillfrågades om faktaunderlaget för ”barnfattigdomen” föll korthuset direkt! Två fattiga, blev 220.000! ”Fattiga” familjer fick ut 23.000 netto i månaden och familjer hade råd att regelbundet skicka hem pengar till släkt i hemlandet! En mamma klagade på att hon inte hade råd att betala 200 kr i skolresa för barnet, per termin. Hon rökte nämligen för 7000 kr per termin och det ville hon inte snåla på! De som inte hade råd att köpa glasögon sjönk från 40 till 4 % och ökade nästa år till 11 %! Familjer tillfrågades om de någon gång VÄNTAT med att köpa glasögon (utan att ange ekonomiska skäl!). Sen ljög man och påstod att de väntade med inköp av ekonomiska skäl.

Uppdrag Granskning, som nog är det finaste SVT har, gjorde ett suveränt jobb med att avslöja bluffen om ”Barnfattigdomen”. Och Janne Josefsson personligen gjorde en stark insats genom att inte låta intervjuoffrena slingra sig under intervjuerna. Snyggt jobbat!

Kvällstidningarna (med Aftonbladet i spetsen) försökte sen istället smutskasta Janne Josefsson för att ”gå de rikas ärenden”. Men han gjorde bara vad VARJE journalist borde göra, avslöja SANNINGEN! Men sanningen är, som bekant, inget svenska journalister gillar! Om journalister inte skall berätta sanningen, vad skall dom då berätta???

Uppdrag Granskning  Barnfattigdomen

Advertisements

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lövet
  Jan 22, 2013 @ 23:45:37

  Intressant sändning. Varken Rädda Barnen, Majblomman eler Josefsson själv verkar ha en aning om vad barnfattigdom är och hur begreppet definieras relaterat till industriländer.

  Barnfattigdom är ingen bluff, det är ett räkneexempel rörande de barn som lever i en familj vars samlade inkomst är lägre än 60 procent av medianinkomsten i landet. Punkt slut.

  Svara

  • KLARTEXTEN!
   Feb 02, 2013 @ 01:57:03

   Köper inte det Lövet! Så om medianinkomsten fyrdubblas i landet och ett antal familjer ”bara” har 60 % av medianinkomsten, så är dom fattiga? Deras inkomst har mer än fördubblats; ändå skall dom anses fattiga???

   Nej du; det enda vettiga fattigdomsbegreppet är absolut fattigdom! Allt annat är löjeväckande! Dessutom använde sig blufforganisationerna av det absoluta fattigdomsbegreppet när dom ljög om att barn gick med sommarskor på vintern och gick hungriga!

   Däremot kan man tala om att man har relativt låg inkomst! Men fattigdomsbegreppet är i sig absolut!

   Svara

   • Anonym
    Mar 02, 2013 @ 12:43:51

    ”KLARTEXTEN! skriver:
    02 februari 2013 kl. 1:57 Köper inte det Lövet!”

    Det är heller ingen som vill försöka få dig att köpa något.

    Barnfattigdom som begrepp relaterat till industriländer är de facto ett räkneexempel rörande de barn som lever i en familj vars samlade inkomst är lägre än 60 procent av medianinkomsten i landet, vare sig herr Klartexten samtycker eller inte.

    Svara

    • KLARTEXTEN!
     Mar 04, 2013 @ 13:46:09

     Du får gärna tycka det. Men om medelinkomsten i ett land är 2 miljoner och någon stackar bara tjänar 1,3 miljoner så anses denne fattig enligt din definition! Uppenbarligen har det INGET med fattigdom att göra! Skärpning tack!

     Svara

     • Lövet
      Apr 03, 2013 @ 00:41:49

      Visa upp ett industriland där medelinkomsten är 2 miljoner.
      Nähä? Kan du inte det? Kan du då acceptera att barnfattigdom som begrepp relaterat till industriländer är de facto ett räkneexempel rörande de barn som lever i en familj vars samlade inkomst är lägre än 60 procent av medianinkomsten i landet. Faktum. Inget som jag har hittat på. Möjligen går din definition av barfattigdom relaterat till industriländer stick i stäv med den vedertagna definitionen. See if I care.

  • KLARTEXTEN!
   Mar 04, 2013 @ 14:00:36

   Barnfattigdom är INTE relativ. Relativ ”barnfattigdom” är ett meningslöst begrepp. Överförd till individnivå betyder det bara att X är fattigare än Y. T ex att Ingvar Kamprad är fattigare än Bill Gates! Meningsfullt?

   Svara

 2. Helene
  Jan 22, 2013 @ 22:31:30

  Bra skrivet. Håller fullständigt med.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: